Vondroušová dlouho bojovala proti Bencicové o zlato, po třísetové bitvě ale nakonec skončila druhá

Česká tenistka Markéta Vondroušová si z Tokia nakonec přiveze stříbrnou medaili. Ve finále ženské dvouhry proti Švýcarce Belindě Bencicové dlouho bojovala, nakonec ale po více než dvou a čtvrt hodině prohrála s devátou nasazenou hráčkou turnaje po setech 5:7, 6:2 a 3:6.

Sledovali jsme online Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start finálového zápasu se dlouho odkládal kvůli předchozím zápasům, které se hodně protahovaly. Hlavně zápas o bronz mezi Elinou Svitolinovou a Jelenou Rybakinovou se změnil v dlouhý boj, který nakonec lépe zvládla Ukrajinka Svitolinová. 

Djoković končí v Tokiu bez medaile, po porážce v singlu vzdal kvůli zranění zápas o bronz v mixu

Číst článek

Do zápasu o zlato vstoupila lépe Švýcarka, která si nejdřív pohlídala servis a ve druhém gamu se jí podařil brejk a vedla rychle 2:0. Vondroušová ale dokázala rychle zareagovat a hned nato si čistou hrou vzala ztracené podání zpět. Následně podržela i vlastní servis a bylo vyrovnáno.

Pak se obě tenistky dlouho přetahovaly o další game a nakonec mohla být spokojenější Vondroušová, která Bencicové znovu vzala podání a dostala se do vedení. Rodačka ze Sokolova ale vzápětí sama umožnila soupeřce ji brejknout a stav byl znovu vyrovnaný.

Vyrovnaný boj o každý game pokračoval i dál. Za stavu 5:5 ale Švýcarka ustála nepříjemné chvíle na svém servisu, což se o chvíli později nepovedlo Vondroušové. Ta své podání nepodržela, nabídla své soupeřce dva setboly a nakonec ztratila první sadu v poměru 5:7.

Tuhý boj o každý game

I druhý set začal velkou přetahovanou o každý míček a Vondroušová měla hned v prvním gamu šanci na brejk, kterou nakonec využila a šla do vedení. Češka pak postupně získávala převahu a dařilo se jí vyhrávat důležité míčky.

To vedlo až k vedení 5:1 ve druhém setu. Bencicová sice snížila, Vondroušová ale při svém podání dokázala dotáhnout druhou sadu k vítězství 6:2.

Rozhodující set začala Češka skvěle a sebrala Bencicové po chybě Švýcarky na konci dlouhé výměny servis. To samé se ale hned potom povedlo Bencicové. Ta se pak navíc skvěle rozehrála a dokázala Češku dostat pod tlak. Vondroušová začala chybovat a za stavu 1:2 darovala soupeřce svůj servis čistou hrou.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 se ale nevzdala, v nepříjemnou chvíli se oklepala a dalším brejkem se vrátila do hry a následně zvládla i vyrovnat. Pak se s Bencicovou dlouho přetahovala o další game při soupeřčině podání, nakonec ho ale nezískala.

Švýcarka si pak nechala ošetřit zraněnou nohu a delší pauza jí zřejmě pomohla. Hrála přesně, nezmatkovala a čekala na chyby české hráčky, kterou bohužel přicházely. Bencicová uhrála na returnu čistou hru a za stavu 5:3 šla podávat na vítězství.

Vondroušová začala výborně a měla tři brejkboly, Bencicová ale krizovou situaci ustála. Nakonec dokázala proměnit druhý mečbol a byl konec.

Sedmá medaile

Markéta Vondroušová se tak nakonec musí spokojit se stříbrnou medailí. I to je ale obrovský úspěch, zvlášť když je rodačka ze Sokolova v aktuálním žebříčku WTA na 42. místě. Na olympiádu se navíc Vondroušová kvalifikovala jen díky tzv. zmraženému žebříčku, díky čemuž se dostala v pořadí českých tenistek před Karolínu Muchovou.

Vrátit Bencicové porážku budou moct v neděli Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, které vyzvou Švýcarky ve finále čtyřhry.

Stříbrná medaile je celkově sedmým cenným kovem české výpravy. Zlaté medaile vybojovali střelec Jiří Lipták, kajakář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek. Stříbro má kanoista Lukáš Rohan, další střelec David Kostelecký a právě Vondroušová. Bronz vybojoval šermíř Alexander Choupenitch.

🇨🇿 Bravo, @Marketa Vondrousova ! ❤️ Bereme další STŘÍBRO! 🥈🙌🏼
#olympijskytym #Tokyo2020 #Tennis #olympijsky

16:28 – 31. 07. 2021

48 789

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Tenis:
Ženy:
Dvouhra - finále:
Bencicová (9-Švýc.) - Vondroušová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme