Pojedou hendikepovaní sportovci do Tokia? Českému paralympijskému výboru hrozí opět suspendace

Český paralympijský výbor by se znovu mohl dostat do situace jako před osmi lety, kdy ho Mezinárodní paralympijský výbor suspendoval. V krajním případě by tak mohla být v ohrožení i účast hendikepovaných sportovců z Česka na paralympijských hrách v Tokiu v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Tokiu je olympijská atmosféra cítit už rok před zahájením her

Olympijské kruhy (ilustrační foto) | Foto: Rodrigo Reyes Marin | Zdroj: Reuters

„Mezinárodní paralympijský výbor vede dialog s Českým paralympijským výborem o stanovách. A Český paralympijský výbor zůstává jeho členem,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český paralympijský výbor stále nevyřešil problém se souběžně fungujícími svazy tělesně postižených sportovců. Více v příspěvku Tomáše Petra

Český paralympijský výbor totiž od zrušení své suspendace v únoru 2012 stále nedořešil problém, kdy souběžně fungují Český svaz tělesně postižených sportovců a Česká asociace tělesně hendikepovaných sportovců.

„Tyto dva svazy nejsou schopny splnit úkol Mezinárodního paralympijského výboru, aby se sloučily. Každý má jiný názor na stanovy. My už jsme těch jednání, ať už jednostranných, dvoustranných nebo s pomocí Mezinárodního paralympijského výboru, měli více než dvě stě,“ tvrdí výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová.

Vystudoval sportovní diplomacii. Nyní uvažuje úspěšný paralympionik Ježek o dráze funkcionáře

Číst článek

Předseda České asociace tělesně hendikepovaných sportovců Viktor Zapletal si myslí, že spojení obou svazů není řešením.

„V tuto chvíli chápeme jakékoliv sloučení jako slepou vývojovou uličku. Aby mohl sport hendikepovaných přežít a mohl se rozvíjet, vůbec není o tom, zda se někdo sloučí, nebo nesloučí. Musíme být integrační jako celek, spolupracovat se svazy zdravých a tak dále. Pak nám stačí jediná struktura, která bude zastřešovat paralympijské sporty,“ uvedl Zapletal.

Paralympionik Petráček podřídil Tokiu i osobní život, chce obhájit zlatou medaili z Ria

Číst článek

Podle předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců Radky Kučírkové je problémem to, že Českému paralympijskému výboru chybí kontrolní mechanismus valné hromady.

„Z hlediska Mezinárodního paralympijského výboru je klíčová uzavřenost a netransparentnost Českého paralympijského výboru. Ten nemá od doby svého založení roku 1994 ustavený statut valné hromady. Ve výkonném výboru je pět jmenovaných osob, které fungují jako výkonný výbor a valná hromada,“ vysvětlila Kučírková.

Tento problém by měl řešit návrh nových stanov. Pokud ale Mezinárodní paralympijský výbor neschválí existenci obou svazů, může se Český paralympijský výbor v krajní situaci stejně jako před osmi lety obávat své suspendace.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme