Paralympijské hry v Tokiu začaly, o medaile bude bojovat 28 českých sportovců

Necelé tři týdny po skončení olympiády byly na Olympijském stadionu v Tokiu slavnostně zahájeny XVI. paralympijské hry, jež byly rovněž o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. O medaile bude do 5. září bojovat zhruba 4500 sportovců ze 163 zemí včetně 28 Čechů. V programu je celkem 540 disciplín v 22 sportech.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení XVI. paralympijských her v Tokiu

Zahájení XVI. paralympijských her v Tokiu | Foto: Bernadette Szabo | Zdroj: Reuters

Po vystoupení tanečníků následoval nástup všech výprav. Českou vlajku nesli plavec Arnošt Petráček a atletka Eva Datinská. 

Trénoval jsem ještě do dnešního rána, hlásí plavec Petráček. Na paralympiádu letí 28 českých sportovců

Číst článek

Po následných projevech předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotové a šéfa paralympijského hnutí Andrewa Parsonse pronesl japonský císař Naruhito protokolem předepsanou větu, čímž paralympiádu oficiálně zahájil.

Paralympijské hry se budou stejně jako nedávné olympijské hry odehrávat před prázdnými tribunami. Jedinou výjimku budou během paralympiády představovat školáci, kteří budou moci v omezeném počtu na některé soutěže.

Paralympijské hry se budou stejně jako nedávné olympijské hry odehrávat před prázdnými tribunami. Jedinou výjimku budou během paralympiády představovat školáci, kteří budou moci v omezeném počtu na některé soutěže.

Čeští sportovci

Před pěti lety v Riu de Janeiro získali Češi jednu zlatou, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. O zlato se postaral plavec Arnošt Petráček, spolu s ním nesla na letošním slavnostním ceremoniálu vlajku atletka Eva Datinská, jež má ve sbírce čtyři bronzové medaile ve vrhu koulí.

V týmu jsou i další matadoři atlet Aleš Kisý, plavec Miroslav Smrčka či lukostřelec David Drahonínský. Nejpočetnější část výpravy tvoří handicapovaní atleti a plavci, kterých bude po šesti. Zastoupení mají Češi celkem v osmi sportech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme