Páteční program na olympijských hrách přinesl dvě české medaile

Medailová sbírka české výpravy na olympijských hrách v Pchjongčchangu se v pátek rozrostla o další dva cenné kovy - Eva Samková vybojovala bronz ve snowboardcrossu, Martina Sáblíková získala stříbro v rychlobruslařském závodě na 5000 metrů. A jak si vedli další Češi?

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková s bronzovou medailí z Pchjongčchangu.

Eva Samková s bronzovou medailí z Pchjongčchangu. | Foto: Jan Malý | Zdroj: ČOV

Ve dvě ráno začal krátký program krasobruslařů, v němž do svých třetích olympijských her zasáhl Michal Březina. A sedmadvacetiletý český krasobruslař si nevedl vůbec špatně – získal 85,15 bodu a obsadil průběžné deváté místo. „Jsem spokojený hlavně s bodovým ziskem a s tím, že jsem zajel čistý program. Konečně se vyplatila práce, kterou dva roky děláme,“ řekl po závodě Radiožurnálu.

Ve stejný čas došlo i na odložený slalom sjezdařek, kde se představily i Gabriela Capová s Martinou Dubovskou. Capová nedokončila druhé kolo a Dubovská skončila devětadvacátá. Bez medaile zůstala překvapivě největší favoritka Mikaela Shiffrinová z USA, která zajela až čtvrtý nejrychlejší čas. Zlato brala Švédka Frida Hansdotterová.

Ve dvě ráno českého času byl olympijský program opravdu nabitý, protože startovala i soutěž snowboardcrossařek s Vendulou Hopjákovou a hlavně Evou Samkovou, obhájkyní zlata ze Soči. Hopjáková skončila po pádu už v kvalifikaci a po závodě věřila, že na příští olympiádě to už bude lepší. To Eva Samková se podle předpokladů dostala až do finále, kde se ale v úvodu dostala na poslední místo. Díky skvělému finiši ale nakonec přeci jen vybojovala bronzovou medaili, ze které měla viditelnou radost a označila ji jako „bronz s cenou zlata“. Její finálovou jízdu poslouchal díky vysílání Českého rozhlasu přímo na sjezdovce i další reprezentant Jan Hudec.

Ve tři hodiny se znovu představila čtveřice českých lyžařů Jan Hudec, Ondřej Berndt, Filip Forejtek a Jan Zabystřan. O co nejlepší výsledky se pokusili zabojovat v super-G. Nejlépe si vedl Forejtek, který obsadil 34. příčku. Vyhrál Rakušan Matthias Mayer.

V půl osmé začal běžkařský závod na 15 kilometrů volně i s Martinem Jakšem, Petrem Knopem, Alešem Razýmem a Michalem Novákem. Vyhrál Švýcar Cologny, který tak vybojoval třetí zlatou olympijskou medaili ve stejné disciplíně za sebou. Martin Jakš byl i přes nepovedený úvod závodu nakonec 16. a po závodě byl se svým umístěním spokojený. Spokojený byl i Pita Taufatofua z Tongy, který splnil svůj cíl „nevrazit do stromu a dojet dřív, než zhasnou“.

V poledne čeští fanoušci zbystřili, protože šla do akce jedna z hlavních českých medailových nadějí – Martina Sáblíková obhajovala zlatou medaili v závodě na 5000 metrů a mohla napodobit bývalého oštěpaře Jana Železného a ovládnout stejnou olympijskou disciplínu na třech olympijských hrách po sobě. Český rychlobruslařka nakonec nestačila na skvělou Nizozemku Visserovou a vybojovala stříbro. Jak ale po závodě řekla, po těžké sezoně, kdy ji brzdilo zranění, byla ze stříbrné medaile strašně šťastná.

Ve 13.30 skákali čtyři čeští skokani na lyžích kvalifikaci na velkém můstku. Do hlavní soutěže se nakonec prokousali Čestmír Kožíšek, Roman Koudelka a Viktor Polášek. Lukáš Hlava se mezi postupující nevšel.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme