Omilostnění Rusové v Pchjongčchangu závodit nebudou, Mezinárodní olympijský výbor je odmítl pozvat

Mezinárodní olympijský výbor neumožní skupině 13 sportovců a dvou trenérů účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu. I přes zrušení trestu arbitráží je do Koreje nepozve.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové omilostnění sportovní arbitráží v Pchjongčchangu startovat nebudou

Rusové omilostnění sportovní arbitráží v Pchjongčchangu startovat nebudou | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

Jde o pokračování kauzy s organizovaných ruským dopingem. Arbitráž minulý týden zrušila tresty 28 sportovcům, u kterých podle ní nebyly jasné důkazy o dopingu.

Úspěšné odvolání. Sportovní arbitráž zrušila trest 28 ruským sportovcům

Číst článek

Třináct sportovců a dva trenéři včetně běžce na lyžích Alexandra Legkova či skeletonisty Treťjakova následně zažádalo o dodatečnou nominaci do Jižní Koreje.

Speciální komise Mezinárodního olympijského výboru pod vedením bývalé francouzské ministryně sportu Maleria Fourneyronovéale nyní rozhodla, že seznam nominovaných rozšiřovat nebude. 

Ve svém prohlášení komise píše, že vzala v potaz nové poznatky a důkazy, které nebyly ve zprávě tzv. Oswaldovy komise. Sportovce tak ani po zrušení trestu Mezinárodní sportovní arbitráží nelze považovat za čisté.

"Dopadlo to, jak říkali. Zažalujeme je a u soudu se uvidí. S rukama v klíně sedět nebudeme," reagoval skeletonista Treťjakov, kterému rozhodnutí arbitráže vrátilo olympijské zlato ze Soči.

Šéf MOV Thomas Bach už o víkendu rozhodnutí arbitráže kritizoval s tím, že Sportovní arbitrážní soud potřebuje reformu, na to nově reagoval předseda CAS John Coates tak, že se podnětem bude zabývat. 

Na pozvání komise MOV bude v Pchjongčchangu startovat 168 Rusů pod oficiálním označením "olympijský sportovec z Ruska".

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme