Čínská bezpečnostní služba přerušila vysílání nizozemského reportéra. Ojedinělý incident, říká výbor

Reportéra nizozemské veřejnoprávní televize NOS během živého vstupu při slavnostním zahájení olympijských her v blízkosti stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu přerušila bezpečnostní služba. Jeden z mužů, kteří k němu na ulici přišli, ho chytil kolem těla a odváděl pryč. Další se snažil zakrýt kameru. Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru šlo o ojedinělou událost, která neovlivní zpravodajství zahraničních médií o hrách v Pekingu.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Samozřejmě jsme byli v kontaktu s NOS, byla to politováníhodná okolnost,“ citovala agentura Reuters mluvčího MOV Marka Adamse. „Myslím, že někdo byl příliš horlivý. On (reportér) pak mohl ihned poté s pomocí místních zástupců před kamerou vystoupit,“ řekl mluvčí.

Zeman popřál Číně k novému lunárnímu roku, ambasáda skrývá protirežimní příspěvky pod videem

Číst článek

Účastníci her, včetně médií, jsou během her omezeni na „uzavřenou smyčku“, která zahrnuje místa konání, mediální centrum a ubytování.

Komunistická Čína čelí kritice kvůli omezování lidských práv a panují obavy, že během her se bude snažit ovlivňovat i práci zahraničních médií a vyjadřování účastníků olympiády. MOV ujišťuje, že smlouva podepsaná s hostiteli dává sportovcům i novinářům možnost svobodného projevu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se musejí zdržovat v uzavřené bublině.

„Tyhle věci se stávají a myslím, že je to jednorázové. Doufám. Ujišťujeme vás, že v rámci uzavřené bubliny budete moci pokračovat ve své práci,“ řekl Adams.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme