Velká úleva i radost ze čtvrtého místa. Sáblíková i přes problémy se zdravím vybojovala účast na olympiádě

Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude startovat už na svých pátých olympijských hrách. I přes zdravotní potíže, kvůli kterým několik dní ani netrénovala, si v závodě na pět kilometrů dojela pro čtvrté místo a účast v Pekingu ji nemine.

Tento článek je více než rok starý.

Stavanger (Norsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Zdroj: Reuters

„Lépe to pro mě v této situaci dopadnout nemohlo,“ hodnotila krátce po závodu se znatelnou úlevou Martina Sáblíková. 

„Takový šutr mi spadl ze srdce, slyšeli jste tu ránu?“ říkal pro změnu trenér Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Martiny Sáblíkové po úspěšné kvalifikaci na olympijské hry

Čtvrté místo a čas těsně nad sedm minut by možná jindy Martinu Sáblíkovou netěšily. Jenže před závodem to s trojnásobnou olympijskou vítězkou nevypadalo dobře.

Už minulý týden v Polsku jí z ničeho nic došly síly při všech závodech. Pak odpočívala, doktoři jí dělali krevní testy a nasadili léky. Jenže ani v následném tréninku nedokázala na dráze zrychlit.

Co jí přesně je, nedokáže popsat ani trenér Novák. „Kdybychom to věděli, nebylo by to nic složitého. Jestli to byl nějaký vir nebo byla trochu přetažená, ale nevíme,“ řekl.

Rychlobruslařka Sáblíková se na pětikilometrové trati kvalifikovala na olympijské hry v Pekingu

Číst článek

I proto bylo pro Martinu Sáblikovou složité nastoupit do jediného závodu, ze kterého se dá přímo postoupit na olympijské hry, s vědomím, že jí můžou na trati dojít síly, a tak se snažila tyhle myšlenky vytěsnit.

„Jediné, na co jsem myslela, bylo, abych to jela technicky. Každé kolo jsem se soustředila na to, že to nesmím pustit a musím jet takhle co nejdéle, právě kvůli účasti na olympiádě. Bylo to těžké, ale díky bohu za to,“ oddechla si Sáblíková, která se tak může začít chystat už na své páté olympijské hry a kdo ví, třeba přidat i sedmou medaili. 

Odpočinek a další závody

Navzdory tomu, že Světový pohár v Norsku pokračuje až do neděle, česká rychlobruslařka si může užívat volno, aby si trochu odpočinula.

„Asi se nedá říct úplně ‚užívat‘. Člověk by strašně rád trénoval a piloval techniku, protože olympiáda je přeci jen za chvilku. Pro mě je hrozně těžké zůstat v klidu a držet tělo v nízké intenzitě a říkat si, že to zase půjde tak, jak má. Takže dva dny volna jsou fajn, ale raději bych je trávila jinak,“ říká Sáblíková.

Po návratu domů podstoupí sportovkyně velmi důkladné vyšetření, ze kterého se pokusí doktoři objasnit, co přesně Sáblíkovou limituje. Je otázkou, jestli by neměla vynechat třeba i další díl Světového poháru, který se pojede na začátku prosince v Salt Lake City.

„To nejde, protože ve hře je ještě tříkilometrová trať, tam se postupuje po bodech a potom taky po čase. Bohužel pro Evropu jsou dvě nejrychlejší dráhy právě tam - v Salt Lake a Calgary. Tam budou závodnice zajíždět časy na 500 až 3 000 metrů a budou se jimi snažit kvalifikovat na olympijské hry,“ vysvětluje trenér Petr Novák, proč musí Martina Sáblíková odjet do zámoří i na poslední dva díly olympijské kvalifikace.

Nikdy se totiž nestalo, aby na hrách závodila jen v jedné disciplíně a medailové ambice naplnila i na jiných tratích, než jen na té pětikilometrové.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme