Sdruženář Portyk doběhl dvacátý. Zlato bere po strhujícím finiši Němec Geiger, stáhnul minutu a půl

Středeční soutěž sdruženářů strhnul na svoji stranu až v závěrečném běžeckém závodě na deset kilometrů Němec Vinzenz Geiger. Po skocích na sředním můstku přitom ztrácel na vedoucího Japonce Jamamota 86 vteřin. Z české čtveřice byl nejúspěšnější Tomáš Portyk, který doběhl na dvacátém místě, hned v závěsu dokončil severskou kombinaci Lukáš Daněk. Zbylí dva reprezentační kolegové se umístili na konci třetí desítky.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 12:52 9. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý Němec Vinzenz Geiger v cíli olympijského závodu sdruženářů v Pekingu

Zlatý Němec Vinzenz Geiger v cíli olympijského závodu sdruženářů v Pekingu | Foto: AARON FAVILA, AP | Zdroj: ČTK

Čtveřice nejlepších skokanů utvořila hned na začátku desetikilometrového běhu skupinku, která vydržela až do závěru, kdy se ze spolupráce stal souboj o vítězství. A pořádně dramatický. 

Autor nejdelšího skoku Japonec Jamamoto v průběhu přetahované na špici odpadl. O prvenství bojovali Němci Rydzek se Schmidem, bez šance nebylo ani duo Rakušanů Greiderer, Lamparter či Nor Graabak.

V úplném závěru se ale přes všechny přehnal Němec Vinzenz Geiger a po strhujícím finiši získal zlato. Přitom začínal běh se ztrátou téměř minuty a půl na vedoucího. Vůbec první medaile na vrcholné akci a hned ta nejcennější.

Nechal za sebou na stříbrné pozici Graabaka, bronz patří Greidererovi z Rakouska. 

Podobné manko doháněl i nejlepší Čech Portyk, který ale v závodě neměl dost sil a klesnul na dvacáté místo. Hned za ním dojel Daněk. Vytrval s Pažoutem skončili na konci třetí desítky.

Skokanská část

Rozhodující běžecké fázi předcházely skoky na středním můstku. Nejlepší český výkon v podání Portyka přišel až po předešlých pokusech Daňka, Vytrvala a Pažouta. A zejména poslední jmenovaný si užíval chvíle slávy.

„Být v pozici vedoucího závodníka je vždycky super pocit, obzvlášť tady na olympiádě je to krásné. Ale myslím, že jsem mohl skočit i líp,“ těšil se bronzový medailista z olympiády mládeže v Lillehammeru z roku 2016 v rozhovoru pro Českou televizi.

Sdruženář Portyk skončil v Ramsau po nejlepším výkonu v sezoně dvacátý, poprvé bodoval Vytrval

Číst článek

Dlouho však na špici nevydržel, když se přes něj přehnal s téměř 111 body Portyk, byl už celkově šestý. Nakonec se musel spokojit s dvaadvacátým místem, tedy o devět pater pod nejlepším českým kolegou.

Daněk obsadil 25. příčku, Vytrval se jako poslední vešel do třetí desítky skokanů. První část severské kombinace ovldál Japonec Ryota Jamamoto se 133 body.

Ukázal tak, že ve skokanské disciplíně jde země vycházejícího slunce správným směrem. Jen o tři dny dříve ovládl jeho kolega z japonské výpravy Rjoju Kobajaši střední můstek a slavil zlato.

Hlavní favorit Nor Jarl Magnus Riiber chyběl kvůli pozitivnímu testu. Závod se obešel i bez olympijského šampiona ze Soči 2014 i Pchjongčchangu 2018 Erika Frenzela z Německa.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme