Do Pekingu poletí i teprve patnáctiletá Indráčková. Nejmladší v československé historii ale není

Do české nominace na zimní olympijské hry v Pekingu přibyla na základě přerozdělení míst Mezinárodní lyžařskou federací i patnáctiletá skokanka Anežka Indráčková, která bude nejmladší členkou výpravy. A nejenom té letošní. O dva měsíce překoná i dosavadního českého rekordmana zimních her, skokana na lyžích Zbyňka Krompolce z Lillehammeru v roce 1994. Československý titul ale i nadále drží krasobruslař Ondrej Nepela.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patnáctiletá skokanka na lyžích Anežka Indráčková

Patnáctiletá skokanka na lyžích Anežka Indráčková | Zdroj: Reuters

„Olympiáda je snem každého sportovce. Ještě před pár týdny jsem držela palce ségře, aby jí nominace vyšla,“ popsala v tiskové zprávě nadšená Indráčková, která na hrách doplní i svou o devět let starší sestru Karolínu.

„Samozřejmě, je to obrovská motivace do dalších let,“ dodala vítězka úterního mistrovství republiky.

Získá tak i titul nejmladší české závodnice na zimních olympijských hrách. Zbyňku Krompolcovi, který soutěžil ve stejné disciplíně, bylo v dobu her v Lillehammeru 1994 totiž zrhuba o dva měsíce více.

Tehdy obsadil mezi jednotlivci na velkém můstku 29. příčku, v týmové soutěži skončil s českým výběrem sedmý z dvanácti.

Třináctiletý Nepela

Mezi Čechoslováky drží korunu nejmladšího sportovce pod pěti kruhy krasobruslař Ondrej Nepela, který dovršil třináctý rok života teprve dvanáct dní před Innsbruckem 1964. To ještě úspěch neslavil, byl třetí odspodu.

O osm let později v Sapporu už mu ale coby favoritovi na krku visela zlatá medaile. Mistrovství světa ovládl třikrát, evropský šampionát pětkrát. V celostátní anketě byl pak po smrti zpětně vyhlášen nejúspěšnějším slovenským sportovcem 20. století.

V Bratislavě po něm později pojmenovali i zimní stadoin, ve kterém mimo jiné letos odehráli čeští házenkáři všechny skupinové zápasy mistrovství Evropy.

Historicky nejmladší účastnicí zimních olympijských her je však Cecilia Colledgeová. Britské krasobruslařce bylo v Lake Placid 1932 pouhých 11 let a 73 dní.

Mistryně světa z roku 1937 se také o rok předtím proslavila jako první žena, která převedla dvojitý skok nebo piruetu v záklonu a libelu.

Své místo má i ve Světové krasobruslařské síni slávy, ve které se mezi pěti československými jmény nachází i zmiňovaný Nepela.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme