Špatná forma, debaty o úpadku sportu a pozitivní testy. Skokany na lyžích čeká v Pekingu těžký úkol

Medailové naděje českých skokanů na lyžích na zimních olympijských hrách jsou mizivé. V letošní sezoně nasbírali na Světovém poháru jen čtyři body. Poprvé za více než dvacet let nemělo Česko zástupce v závodě Turné čtyř můstků v Ga-Pa. Tato disciplína přitom dříve pravidelně přinášela medaile a umístění v elitní špičce. Podle předsedy svazu chybí finance. Bývalý kouč viní špatnou koncepci. Reprezentanty navíc v Pekingu trápí koronavirus.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čestmír Kožíšek na tréninku před startem zimních olympijských her v Pekingu

Čestmír Kožíšek na tréninku před startem zimních olympijských her v Pekingu | Foto: Matthias Schrader, AP | Zdroj: ČTK

„Musel bych to hodnotit známkou nedostatečná. Samozřejmě mi bylo smutno, když jsem to viděl,“ řekl Radiožurnálu Jakub Janda, předseda svazového úseku skoku na lyžích a jediný český vítěz Světového poháru, po minulé sezoně. V ní totiž nasbírali Češi na Světovém poháru jen šest bodů.

A letošní sezona? Zatím o dva body méně. A navíc ve znamení nelichotivého rekordu. Po 21 letech se novoroční závod Turné čtyř můstků v Ga-Pa obešel bez českých skokanů. V kvalifikaci neuspěl ani jeden z trojice Roman Koudelka, Filip Sakala, Viktor Polášek.

Chtěl jsem víc, litoval Koudelka. Český skokan na lyžích hodnotí Turné čtyř můstků jako ostudu

Číst článek

„Celkově byla Turné velká ostuda a je potřeba, abychom pokračovali ve zlepšení a nějaké body už přišly,“ povzdychl si nejlepší český reprezentant Roman Koudelka, který se alespoň na posledním ze čtyř můstků v Bischofshofenu prokousal do hlavního závodu.

Na první české body v olympijské sezoně ale dosáhl až na konci ledna v Titisee-Neustadtu za 27. místo. 

I kvůli letošním výsledkům jsou tak medailové naděje na olympiádě malé. Přitom právě skoky na lyžích přinesly Československu vůbec první zlatou medaili na zimních hrách, v roce 1968 se v Grenoblu vyšvihl Jiří Raška.

Olympijské kovy získali o generaci později i Pavel Ploc, Jiří Parma nebo Jaroslav Sakala. V barvách Česka zazářil zejména v roce 2006 Jakub Janda, ovládl Světový pohár i Turné čtyř můstků. To byl ale poslední z českých úspěchů. Proč další nepřichází?

Zchátralá infrastruktura či špatná koncepce?

Podle Jandy chybí finance. A nepomáhají ani nedostatečné podmínky. „Ta naše zchátralá infrastruktura... Pokud opravdu nebudeme mít můstky na trénování, těžko se nám bude posouvat na vyšší příčky,“ vysvětlil a dodal, že je po takových výsledcích těžké udržet stávající sponzory, natož sehnat nové.

Nebýt úsilí bratrů Josefa a Stanislava Slavíka, neskákalo by se dnes už ani v Harrachově. Díky jejich sbírce a práci tak mají sportovci k dispozici alespoň jedno tréninkové místo v Česku. 

Peníze ale nemusí být jedinou brzdou. Kouč Luděk Matura, který vedl úspěšnou reprezentaci v devadesátých letech, označuje za hlavní důvod úpadku špatnou koncepci. Už na začátku tisíciletí nabádal ke změnám. Podle něj jsme zaspali dobu o desítky let a začít se musí od výchovy mládeže.

Absence trenéra skokanů Bajce nebude podle asistenta komplikací. ‚Chybí nám ale sebevědomí,‘ říká

Číst článek

„Systém takzvané pyramidy se musí stavět od základů, tedy odspodu. Svět doženeme v roce 2037, pokud začneme v roce 2022 stavět silné základy pyramidy výchovy talentů,“ popsal Matura na webu skoky.net

Zaskočení a s koronavirem

Současný trenér reprezentace Vasja Bajc se her v Pekingu kvůli pozitivnímu testu na koronavirus nezúčastní. Zaskočí ho právě Matura, který po jednom z posledních tréninků před závody zmínil, že Čechům schází i sebevědomí. 

„Z té naší mentality pramení, že jsme pořád takoví zaskočení, furt se něčeho obáváme. Třeba Němci jsou vždy nabuzení a jdou si za výsledkem hlava nehlava, to nám trošku chybí, ale učíme se to a uvidíme, jak to bude fungovat,“ řekl Radiožurnálu.

Na hrách tak nemají skokani co ztratit. O velké překvapení se pokusí i navzdory pozitivním testům Viktora Poláška a Čestmíra Kožíška. Zda nastoupí, zatím není jisté.

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor v pátečním ranním živém vysílání Radiožurnálu mluvil o situaci pozitivně. „Věřím, že v následujících dnech dokážeme, aby daní sportovci mohli nastoupit do soutěží.“

Mužská kvalifikace začne v sobotu, o den později už je na programu první kolo na středním můstku.

Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme