Bude se konat olympiáda v Tokiu? Čeká se na vakcínu, sportovcům by očkování nevadilo

Odložené letní olympijské hry mají sice začít až za rok, ale už teď se řeší, zda nedojde k jejich úplnému zrušení. Hostitelské Tokio totiž hlásí v poslední době rekordní denní nárůst potvrzených případů nákazy koronavirem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park.

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park. | Zdroj: Reuters

„Konání olympijských her závisí na tom, jestli se podaří překonat koronavirus. Rozhodující bude najít vakcínu nebo lék,“ prohlásil v rozhovoru pro japonskou televizi NHK prezident organizačního výboru olympijských her v Tokiu Joširó Mori. Podle agentury AP by vakcínu mohli vědci nalézt za šest až devět měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijské hry v Tokiu jsou i po odkladu stále v ohrožení. Více v příspěvku Tomáše Petra

„Těžko hodnotit, co bude za rok. Na druhou stranu ale musím říct, že český tým se na všechny eventuality připravuje. Co se týče vakcinace, náš šéflékař Jiří Neumann komunikuje s nejvyššími autoritami u nás,“ přiznal Radiožurnálu sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor, že je potřeba být připraven i na variantu s očkováním před hrami v Tokiu.

„Je to v úrovni spekulací, nicméně si myslím, že většina sportovců by s případným očkováním neměla problém. Pak by to samozřejmě bylo na osobním rozhodnutí každého.“ A samotní sportovci dávají Doktorovi za pravdu.

Podle Kejvala přijde ČOV odložení her na 15 až 20 milionů. Celkové náklady vyjdou až na 180 miliard

Číst článek

„Určitě s tím problém nemám. Vakcíny jsou na všechno možné,“ tvrdí plavkyně Simona Kubová a přidává se i oštěpař Jakub Vadlejch.

„Nevadilo by mi to. Kdyby to byla jediná podmínka, že se jinak hry konat nebudou, tak pro mě jako sportovce v ideálním oštěpařském věku ani jiná varianta být nemůže. Samozřejmě pochybuji, že by nám dali něco, co by nás mohlo ohrozit na zdraví,“ dodal Vadlejch.

Kvůli pandemii koronaviru by měly odložené letní olympijské hry v Tokiu odstartovat 23. července 2021. Ve čtvrtek připomene rok do her malá ceremonie bez diváků na novém národním stadionu.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme