Olympiáda jako setkání lidstva po triumfu nad covidem-19? ‚Nebude to jednoduché,' ví šéf WHO

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že po pandemii koronaviru nebude jednoduché uspořádat příští rok olympijské hry v Tokiu jako bezpečné setkání lidí z celého světa. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach na společné tiskové konferenci dodal, že nyní nedokáže nikdo odhadnout, jak bude svět v červenci roku 2021 vypadat.

Tento článek je více než rok starý.

Ženeva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hry v Tokiu se posouvají na příští rok.

Hry v Tokiu se posouvají na příští rok. | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

„Doufáme, že Tokio bude místem, kde se setká lidstvo po triumfu nad covidem-19. Je to v našich rukou, ale nebude to jednoduché,“ řekl Tedros ze sídla WHO. „Pokud uděláme maximum, především co se týče jednoty a globální solidarity, myslím, že se to může stát,“ dodal.

Odložené hry v Tokiu by se měly uskutečnit podle původního programu, řeší se i olympijská vesnice

Číst článek

Olympijské hry v Tokiu se měly uskutečnit letos v létě. Mezinárodní olympijský výbor a japonští organizátoři je v březnu na doporučení WHO přeložili na příští rok, zahajovací ceremoniál je naplánován na 23. července 2021. V Tokiu má závodit zhruba 11 tisíc sportovců z 200 zemí, přičemž většinu z nich budou doprovázet početné týmy.

Zdravotnickým expertům, včetně těch japonských, se nezdá, že by se taková obří akce s 33 sporty mohla uskutečnit, pokud ještě nebude nalezena efektivní vakcína na koronavirus.

„Nikdo vám v tomto okamžiku nemůže dát spolehlivou odpověď na otázku, jak bude svět v červenci 2021 vypadat,“ uvedl šéf olympijského hnutí Bach. „Je příliš brzy na to spekulovat o různých scénářích a o tom, co bude potřeba k tomu, abychom v době her zajistili bezpečné prostředí pro všechny účastníky,“ řekl.

Tedros s Bachem podepsali obnovenou dohodu o spolupráci, jež má za cíl propagovat sport jako součást aktivního a zdravého životního stylu. „Olympiáda, atletika nebo fotbal nejsou jen pro sportovce. Musí to být styl pro každého a také zodpovědnost každého,“ uvedl šéf WHO Tedros.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme