Olympijské hry v Tokiu zažijí historický moment, soutěžit ve vzpírání bude i transgender sportovkyně

Letošní olympijské hry v Tokiu budou jiné. Poprvé v historii se na nich představí transgenderová sportovkyně. Vzpěračka Laurel Hubbardová z Nového Zélandu se kvalifikovala v kategorii nad 87 kilogramů a své síly poměří mezi ženami. Podle řady soupeřek je její účast v ženských soutěžích nefér.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ještě před třemi lety to vypadalo, že kvůli přetrženému vazu v lokti ukončí kariéru, ale teď Hubbardová žije naplno svůj sportovní sen. V pondělí byla třiačtyřicetiletá rodačka z Aucklandu oficiálně nominována do olympijského výběru.

Transgender sportovci

V roce 2015 Mezinárodní olympijský výbor (MOV) změnil svá pravidla tak, aby umožnil transgenderovým sportovcům soutěžit v ženské kategorii, pokud hladina jejich testosteronu nepřekročí stanovenou hranici. Testosteron je hormon, který mimojiné zvyšuje svalovou hmotu v těle.

A těšit se může i z privilegia, že se stala historicky první transgender atletkou, která se na hrách představí. Hubbardová bude soutěžit v ženské kategorii nad 87 kilogramů a spolu s ní se do Tokia vypraví ještě čtveřice krajanek.

„Jsem vděčná za laskavou podporu, kterou mi vyjádřilo tolik Novozélanďanů. Když jsem si před třemi lety na Hrách Commonwealthu zlomila ruku, myslela jsem si, že moje kariéra skončila. Ale vaše podpora a povzbuzování mě vyvedla z temnoty,“ poděkovala Hubbardová všem fanouškům, kteří ji podporovali i během těžkých životních chvil.

Ještě před rokem 2012 jí mohli fandit v mužské kategorii, a to pod jménem Gavin Hubbard, který v juniorských kategoriích nasbíral řadu národních rekordů.

Novozélanďanka ale v minulosti mohla ukončit kariéru předčasně. V roce 2018 byla v supertěžké váze po trhu suverénně v čele, avšak v nadhozu si nepřipsala ani jeden platný pokus a propadla se na poslední místo a navíc si ošklivě poranila ruku.

V roce 2018 její kariéru málem ukončilo zranění:

Kritika

Ačkoli Laurel Hubbardová vyhověla pravidlům Mezinárodního olympijského výboru týkajících se transgenderových sportovců, podle řady soupeřek je její účast v ženských soutěžích nefér.

Vzpěračka prožila prvních 35 let života oficiálně jako muž. Právě to vadí například reprezentantkám z Austrálie, které prostřednictvím právních zástupců rozhodnutí o startu Hubbardové na olympiádě v Tokiu kritizují.

„Jedná se o chybnou politiku Mezinárodního olympijského výboru, který umožnil třiačtyřicetiletému muži, aby soutěžil v ženské kategorii,“ vzkázala skupina odpůrců ve svém prohlášení.

“It is flawed policy from the IOC that has allowed the selection of a 43-year-old biological male who identifies as a woman to compete in the female category”

reuters.com/lifestyle/spor…

09:03 – 21. 06. 2021

10 45

Šanci mají i další

Hubbardová však nemusí zůstat jedinou průkopnici transgender sportovců v Tokiu.

Ve výběru Spojených států se objevilo i jméno Chelsea Wolfeové, která do dějiště olympijakých her odcestuje jako náhradnice v disciplíně BMX. Není tak jisté, že nakonec bude startovat.

Podobnou šanci má i kanadská fotbalistka hrající pod jménem Quinn. Pětadvacetiletá rodačka z Toronta si už v minulosti zahrála na mistrovství světa žen a také v ženském týmu na olympijských hrách v Riu de Janeiru.

New Zealand names transgender athlete Hubbard to women's Tokyo Olympics weightlifting team reut.rs/3cVxoUZ

00:50 – 21. 06. 2021

810 2807

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme