Většinu závodu byli první, nakonec zůstali bez medaile. O kontroverzním dojezdu štafety rozhodoval i Rybář

Čeští biatlonisté byli od olympijské medaile daleko, jejich trenér o ní ale spolurozhodoval. Ondřej Rybář totiž zasedl v jury, která po dojezdu smíšených štafet řešila sporný souboj o bronz mezi Italem Windischem a Němcem Peifferem.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ital Windisch a Němec Peifferer | Zdroj: Reuters

Všechny štafety byly už pěkných pár minut v cíli, fanoušci čekali na slavnostní vyhlášení, ale dlouho marně, hlasatel je jen informoval, že rozhodcovský sbor stále nemá jasno, jestli Dominik Windisch porazil Arnda Peiffera korektně, nebo mu zkřížil dráhu. Ostatně, řešili to i Ital s Němcem spolu hned v cíli, popisuje Windisch.

Hněv fanoušků, slzavá omluva. Korejskou petici za vyloučení rychlobruslařek podepsalo půl milionu lidí

Číst článek

„Mluvili jsme spolu. Ptal se mě, proč jsem to udělal, vždyť bych prý stejně vyhrál. Jsem rád, že mi to řekl. Je to dobrý, férový chlap. Seběhlo se to všechno strašně rychle, byl jsem přesvědčený, že jsem udělal vše správně. Až pak mi řekli, co se stalo,“ popisoval po závodě Ital Windisch.

„Dlouho se koukalo na záznam z kamer. Je to přeci jen olympiáda, nejde rozhodnout jednoduše. Otázka je, kde byla ta značka,“ myslel si po závodě český trenér Rybář.

Jenže onu značku měl Ital mezi nohama, jako by se nemohl rozhodnout, jestli pojede úplně vlevo nebo veprostřed. Nakonec si vybral krajní cestu, do které už ale měl nakročeno Němec Peiffer. Pokračuje znovu český trenér a člen jury Ondřej Rybář.

„Pravidlo je, že ho nesmí omezit, což neomezil. Windisch byl neustále před Peifferem.“

A časový harmonogram tomu chtěl, že zatímco Italové vyskakovali na bronzový stupínek, Němci rozdávali rozhovory. Trenér Gerald Hönig mluvil o důvodech protestu ještě celkem bez emocí a rozhodnutí jury prý musí přijmout. Ale z finišmana Arnda Peiffera ještě naštvání nevyprchalo, ani zhruba 20 minut po dojezdu.

„Myslím, že když jsou tu nějaká pravidla, která byla evidentně porušena, měl by být dotyčný potrestaný. Není to dobrý signál do budoucna,“ říká Arnd Peiffer, který nebyl v klidu i proto, že se do sporné situace dostal tak trochu sám tím, že po poslední střelbě musel na trestné kolo a opustil bezpečné druhé místo.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme