‚Není jasné, kdo koho mohl infikovat.‘ Lékař Voráček odmítá, že by byl zdrojem nákazy mezi olympioniky

Lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným z českého letadla na olympijské hry v Tokiu, se ohradil proti tomu, že je označován za zdroj nákazy. Příznaky onemocnění covid-19 podle svého vyjádření neměl a nemá. Zároveň podle něj není jasné, kdo koho mohl infikovat. Další pozitivní test v případě plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče se objevil při každodenních kontrolách v olympijské vesnici v neděli, tedy den po Voráčkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Tokiu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště her v Tokiu.

Česká výprava pózuje fotografovi 16. července 2021 na letišti v pražských Kbelích před odletem na olympijské hry do Tokia. V prostřední řadě vpravo je lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště her v Tokiu. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Dlouholetý lékař českého fedcupového týmu Voráček podle svých slov splnil všechny podmínky zařazení do české výpravy.

Prvním pozitivně testovaným Čechem byl v Tokiu lékař Voráček, výbor dosud jeho totožnost tajil

Číst článek

„Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady organizátory her, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné,“ uvedl. Je přesvědčen, že odletěl zdravý.

„Kromě proběhlých povinných negativních PCR testů před odletem, dokonce v rozdílných laboratořích, se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost. Předem a ani do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit,“ uvedl ve čtvrtek ve vyjádření pro média.

Pozitivní výsledek ukázal test, kterým musejí všichni akreditovaní účastníci her projít na letišti. Bez něj se nedostanou dál. Ostatní cestující ve speciálu včetně čtrnácti sportovců byli tehdy negativní.

Na očkování se nechystá

Voráček trvá na tom, že to nedokazuje, že právě on musel být zdrojem nákazy. „Z hlediska všech těchto okolností není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já jenom proto, že jsem byl jako první pozitivně vytestovaný nevalidovaným testem PCR,“ prohlásil.

Nechystá se nechat očkovat proti koronaviru. „Mám pozitivní přístup k očkování, leda že to očkování je a proběhlo řádně testovacím procesem (u mRNA vakcín cca 10 let) a má plnohodnotnou registraci (viz příbalový leták Pfizeru),“ řekl Voráček, který byl lékařem úspěšného tenisového týmu na minulých olympijských hrách v Riu.

Vakcína Pfizer má podmínečnou registraci. „Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování,“ uvádí výrobce v příbalovém letáku. Závěrečnou klinickou studii má předložit v prosinci 2023.

Vedle Voráčka neměli příznaky ani další pozitivně testovaní čeští olympionici. Markéta Nausch Sluková ještě ve středu sdílela na sociálních sítích videa, jak s parťačkou Barborou Hermannovou trénuje s medicinbalem na pokoji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme