WADA se odvolala proti rozhodnutí ruského tribunálu. Pro Valijevovou požaduje za doping čtyřletý distanc

Světová antidopingová agentura (WADA) se odvolala k arbitráži CAS proti rozhodnutí ruského tribunálu nepotrestat krasobruslařku Kamilu Valijevovou za doping. WADA požaduje čtyřletý zákaz činnosti. Informovala o tom na webu.

Tento článek je více než rok starý.

Montreal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamila Valijevová během krátkého programu na olympijských hrách v Pekingu

Kamila Valijevová během krátkého programu na olympijských hrách v Pekingu | Foto: Natacha Pisarenko | Zdroj: ČTK / AP

Valijevová měla pozitivní test na zakázanou látku trimetazidin na ruském šampionátu v prosinci 2021. Výsledek byl ale zveřejněn až 8. února, den poté, co pomohla na olympijských hrách ruskému týmu ke zlatu v soutěži družstev.

Mezinárodní olympijský výbor pak sice kvůli kauze odložil udělení medailí, Valijevové ale umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla tehdy patnáctiletá krasobruslařka hlavní favoritkou, ale vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila až čtvrté místo.

Valijevová podle Rusů nedopovala úmyslně, Světová antidopingová agentura zvažuje odvolání

Číst článek

Případ vyšetřovala ruská antidopingová agentura, která uznala, že Valijevová porušila pravidla, ale neshledala, že by tak učinila úmyslně nebo nedopatřením. Krasobruslařka se hájila tvrzením, že se jí látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků.

WADA se už dříve na CAS obrátila kvůli průtahům v ruském vyšetřování a nyní se k arbitráži odvolala kvůli rozhodnutí tribunálu Valijevovou nepotrestat. Pro šestnáctiletou krasobruslařku požaduje zastavení činnosti na čtyři roky.

„Pečlivě jsme prostudovali dokumentaci i zdůvodnění verdiktu a došli jsme k závěru, že s ohledem na antidopingová pravidla jde o špatné rozhodnutí. Proto jsme se obrátili na CAS,“ uvedla WADA na webu.

„Požadujeme čtyřletý zákaz činnosti a diskvalifikaci všech výsledků od odevzdání pozitivního vzorku 25. prosince 2021,“ oznámila WADA s tím, že udělá všechno pro to, aby byl případ uzavřen co nejdříve.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme