Šesté zlato na pátých hrách i olympijský rekord. Wüstová se loučí s kariérou ve velkém stylu

Už na svých pátých olympijských hrách po sobě získala zlato nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová. V Pekingu totiž triumfovala v závodě na 1500 metrů. A dohromady má doma už šest zlatých olympijských medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už na svých pátých olympijských hrách po sobě získala zlato nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová

Už na svých pátých olympijských hrách po sobě získala zlato nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová | Foto: Susana Vera | Zdroj: Reuters

„Nedokážu říct, která z medailí je pro mě nejcennější. Vždycky jsem říkala, že mám pět dětí. A teď mám tedy šest dětí a musím si vybrat, které z nich je nejkrásnější. Byl to speciální den. Dařilo se mi v tréninku, věřila jsem si, a když jsem viděla ten čas, tak jsem byla moc šťastná. Ale byly to ještě nervy, protože Mio jela ještě po mně a já si myslela, že mě možná překoná,“ popisovala Ireen Wüstová, která musela po svém výkonu ještě čekat, zdali ji v závěrečné jízdě netrumfne například Japonka Takagiová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rychlobruslařka Wüstová se zapsala do olympijské historie. Více si poslechněte v reportáži Adama Weidenthalera

To se nestalo, a tak Wüstová oslavila 16 let od úvodního turínského úspěchu své šesté olympijské zlato.

„Když mi bylo 19, tak jsem si připadala jako na party. Všechno bylo skvělé, byla jsem natěšená jako dítě v cukrárně. Hodně jsem za těch 16 let zažila. Tento triumf je oproti tomu z Turína emotivnější. Vyhrát poprvé je nejlehčí, zvítězit napopáté nejtěžší,“ usmála se.

Chtělo by se říct, že Wüstová už musí soupeřky frustrovat. Vždyť v závodě na 1500 metrů brala tři z posledních čtyř zlatých olympijských medailí. Po závodě ale měly třeba stříbrná Japonka Takagiová nebo bronzová Nizozemka Antoinette De Jongová jen slova chvály.

Zdráhalové se na patnáctistovce nedařilo, dojela na 21. místě. Třetí olympijské zlato slaví Wüstová

Číst článek

„Samozřejmě je složité bruslit proti nejlepší olympioničce všech dob. Pokaždé, když se potkáme, tak bojujeme. Jsou to dobré souboje a nejlepší vyhrává,“ řekla De Jongová.

Wüstová byla skutečně znovu nejlepší, a to i v dalším historickém ohledu – stanovila totiž nový olympijský rekord na patnáctistovce. Dál ho už ale neposune.

„Jsem moc šťastná, že mám stále výkonnost na to, abych vyhrávala zlato na olympiádě. Říkám, že věk je jen číslo, ale je mi 35 a já nechci mít děti v 50, takže v nějakém momentě musíte skončit. Hodně si užívám poslední ročník. Rozhodla jsem se ke konci před sezonou a jsem ráda za to, že můžu skončit na nejvyšší úrovni,“ přiznala Ireen Wüstová, že tyto hry jsou pro ni poslední.

Loučit se může jedna z nejlepších sportovkyň olympijské historie v závodě na 1000 metrů, do něhož se kvalifikovala a který se jede 17. února.

Adam Weidenthaler Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme