Z jihu na sever. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Bach navštíví po hrách KLDR

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach navštíví po skončení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu také Severní Koreu. Bach to v pondělí řekl agentuře Reuters s tím, že přesné datum ještě není stanoveno. Olympijské hry končí 25. února.

Tento článek je více než rok starý.

Soul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach společně se zástupci delegací jednotlivých zemí.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach společně se zástupci delegací jednotlivých zemí. | Foto: Pierre Albouy | Zdroj: Reuters

Bachova návštěva je součástí tripartitní smlouvy mezi Mezinárodním olympijským výborem, KLDR a Korejskou republikou. Zúčastněné strany se 20. ledna v Lausanne dohodly na detailech účasti severokorejských sportovců na olympijských hrách v Jižní Koreji, s níž je komunistická KLDR od konfliktu v 50. letech minulého století technicky stále ve válečném stavu.

Rusko musí začít spolupracovat, jinak stín dopingu nezmizí, říká šéf antidopingové agentury

Číst článek

„Všechny strany toto pozvání do Severní Koreje přivítaly. Nyní jednáme o vhodném termínu, abychom pokračovali v dialogu o sportovních tématech. Uvidíme, kdy k tomu dojde,“ řekl Bach.

Sportovci z obou zemí Korejského poloostrova při slavnostním zahájení ZOH v Pchjongčchangu poprvé po dvanácti letech nastoupili společně na plochu. Byl také vytvořen společný ženský hokejový tým.

Jihokorejský prezident Mun Če-in hostil při zahajovacím ceremoniálu delegaci vysokých představitelů KLDR včetně sestry severokorejského vůdce Kim Čong-una. Kim Jo-čong poté při jednání v Soulu pozvala jihokorejského prezidenta na návštěvu své země, což by mohlo znamenat první setkání vůdců obou Korejí po více než dekádě.

„Nyní to musejí převzít politici,“ uvedl Bach. „Sport nemůže vytvořit mír. Nemůžeme vést jejich politická jednání. My jsme vyslali signál, že dialog může mít pozitivní výsledek. Nyní je na politicích, aby využili této příležitosti,“ dodal německý funkcionář.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme