Rozhodly tři góly během půl hodiny. Američanky dvakrát snížily, zlato ale bere po výhře 3:2 Kanada

Zlato z olympijského turnaje v Pekingu berou hokejistky Kanady. Nad reprezentantkami USA si rychle vytvořily třígólový náskok, který už Američanky nedokázaly stáhnout. Na všech gólech se podílela Marie-Philip Poulinová. Kanaďanky ovládly olympiádu už popáté v historii.

Peking (Aktualizováno: 7:30 17. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejistky Kanady slaví olympijské zlato

Hokejistky Kanady slaví olympijské zlato | Foto: David W Černý | Zdroj: Reuters

Aktivnější úvod přinesl hokejistkám USA ve třetí minutě první velkou šanci zápasu, Brandtová ale z dobré pozice před poloodkrytou bránou nastřelila tyč.

Utkání Kanada - USA jsme sledovali v online reportáži

Číst článek

A málokdo čekal, že právě tento moment bude pro celé finále klíčový.

Pět minut na to totiž udeřily Kanaďanky. Sarah Nurseová po šikovné teči otevřela skóre zápasu a spustila kanadskou jízdu.

Po čtvrt hodině hry šly hráčky s javorovým listem na hrudi už do dvougólového vedení. Po pomalé a nedůsledné rozehrávce Pannekové Spojené státy ztratily kotouč ve prospěch Marie-Philip Poulinové. Její chytatelnou střelu pustila za záda Cavalliniové.

Trenér českých hokejistek: Na holky jsem hrdý, proti Američankám podaly fantastický obětavý výkon

Číst článek

V polovině druhé třetiny přišel třetí zásah. A podepsaný rekordem, Nurseová totiž dvanáctou asistencí na turnaji překonala olympijský rekord.

Přihrála na druhou trefu Poulinové, která se podílela na všech třech gólech. Obě hráčky také zvýšily náskok na čele tabulky produktivity, bodovaly už po sedmnácté.

Pokus o zvrat

Návrat USA do zápasu přišel, když se to nejméně čekalo. Při vlastním oslabení, což se jim na turnaji podařilo poprvé.

Hilary Knightová se po rychlém výpadu dostala k dorážce vlastní střely. To už měla odkrytou klec a snížila.

Na víc se však Spojené státy nezmohly, vývoj nezvrátily ani přesilovky, ani hra bez brankářky.

I když jim to v poslední minutě přineslo alespoň snížení Amandy Kesselové, z pátého olympijského zlata se radovala suverénní Kanada. Na turnaji ovládla všechny zápasy.

Výsledek finále

Kanada - USA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Nurseová (Thompsonová, Poulinová), 16. Poulinová, 30. Poulinová (Jennerová, Nurseová) - 37. Knightová (Brandtová), 60. Kesselová (Roqueová, Carpenterová). Rozhodčí: Cookeová (USA), Wiegandová (Švýc.) - Hammarová (Švéd.), Hanleyová (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 834.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme