Medailové naděje v Pekingu: Ledecká je favoritkou, rychlobruslařky a Davidová mohou překvapit

Českou olympijskou výpravu podle prognóz nečeká v Pekingu tak bohatá medailová nadílka, jakou zažili sportovci v létě v Tokiu. Společnost Gracenote, která pravidelně predikuje počet olympijských medailí na zemi, na konci ledna Česku předpovídala čtyři: dvě zlaté, dvě bronzové. Server iROZHLAS.cz tak vybral čtyři sportovkyně, které mají na zisk cenného kovu v Číně největší šanci.

Peking (Čína) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková, Ester Ledecká, Markéta Davidová a Nikola Zdráhalová. Server iROZHLAS.cz tak vybral čtyři sportovkyně, které mají na zisk cenného kovu v Číně největší šanci

Martina Sáblíková, Ester Ledecká, Markéta Davidová a Nikola Zdráhalová. Server iROZHLAS.cz tak vybral čtyři sportovkyně, které mají na zisk cenného kovu v Číně největší šanci | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Olympiáda v Pekingu bude oficiálně zahájena v pátek 4. února. Z pohledu českých fanoušků bude nejzajímavější sledovat snažení českých hokejistů, jejichž zápasy server iROZHLAS.cz zprostředkuje v online přenosech.

Kromě svěřenců trenéra hokejové reprezentace Filipa Pešána se ale budou zraky upírat především na snažení medailových adeptek – rychlobruslařek Martiny Sáblíkové a Nikoly Zdráhalové, biatlonistky Markéty Davidové a dvojnásobné olympijské šampionky Ester Ledecké.

Před čtyřmi lety se Češi z Pchjongčchangu vraceli se dvěma zlatými, dvěma stříbrnými a třemi bronzovými cennými kovy. Tentokrát se i podle předpovědi analytiků z Gracenote očekává skromnější medailová úroda. K 31. lednu predikovali čtyři české triumfy, své odhady ale stále aktualizují.

Martina Sáblíková

Držitelka šesti olympijských medailí měla v listopadu záhadné problémy s únavou, jejichž původ neodhalily ani krevní testy. I přes ně zvládla v kvalifikaci v americkém Salt Lake City vybojovat letenky do Pekingu. 

‚Jeden pád, jedno říznutí a osm stehů.‘ Sáblíková se zranila a přijde o mistrovství Evropy

Číst článek

V lednu si pak pořezala bruslí levou nohu a zranění, které jí lékaři ošetřili osmi stehy, ji vyřadilo na několik dní z tréninku. Přípravě na vrchol sezony určitě nepomohl ani spor mezi jejím trenérem Petrem Novákem a Českým rychlobruslařským svazem o vyúčtování ze soustředění z posledních let. 

Přes všechny překážky bude Sáblíková v Pekingu podle svých slov připravená a v dobré náladě. Ve 34 letech nevylučuje, že půjde o její poslední zimní hry, což může v pokusu o získání čtvrtého olympijského zlata v kariéře znamenat extra motivaci.

Sáblíková se představí na dvou tratích. V závodě na 3000 metrů už 5. února a její oblíbená pětka přijde na řadu 10. února.

Nikola Zdráhalová

Velká kamarádka Martiny Sáblíkové na ledě i mimo něj. Pětadvacetiletá rychlobruslařka sice nemá na olympijském turnaji takové renomé jako její parťačka, může ale mnohé překvapit. 

I proto, že ze všech rychlobruslařek má nejvíc pokusů na medailový úspěch. Jako jediná na světě si vybojovala start na pěti olympijských tratích. Nepojede pouze závod na 5000 metrů.

Zdráhalová je navíc zřejmě v životní formě. V Calgary překonala své osobní rekordy na všech tratích, na té kilometrové se přiblížila i českému maximu Karolíny Erbanové.

„Nejenže máme další závodnici, která bojuje o nejvyšší příčky, ale nad jejími výkony a všestranností se podivuje celý rychlobruslařský svět,“ napsala po prosincových závodech o své kamarádce na sociální sítě Sáblíková.

Markéta Davidová

„Bude mít pouze příležitost si vyzkoušet, jak vypadá velký biatlon,“ okomentoval na konci roku 2016 první reprezentační nominaci devatenáctileté Markéty Davidové trenér Ondřej Rybář.

Jak vypadá velký biatlon, si Makula, jak se jí přezdívá, skutečně vyzkoušela. A co víc, hned v následující sezoně si olympijskou kvalifikací vysloužila od kouče velkou pochvalu. „Je asi budoucností českého biatlonu,“ předpovídal tehdy Rybář pro Radiožurnál.

Možná předvídal špatně, lépe by sedělo slovo „současnost“. Ještě v témže roce si totiž rodačka z Jablonce nad Nisou dojela ve slovinské Pokljuce pro třetí místo na Světovém poháru. „Co závod, to slzy,“ utrousila dojatá Davidová, která na stupních vítězů rozhodně nestála naposled. Ve Světovém poháru přidala od té doby přes deset medailí, včetně tří zlatých.

Za glóbus jsem ráda, ani jsem s tím nepočítala, radovala se v cíli vytrvalostního závodu Davidová

Číst článek

Největší úspěch přišel na mistrovství světa v Pokljuce o tři roky později. Ve vytrvalostním závodě zastřílela čistě a druhým nejrychlejším běžeckým časem vybojovala zlato. Pro Česko první po čtyřech letech.

Na vrcholnou akci jí ale motivace nechybí. „Největší zážitek byl, když na mistrovství světa hrála česká hymna. Tam jsem si uvědomila, wow, tohle je super pocit a zážitek. Chtěla bych ho zažít ještě někdy znova,“ řekla krátce před startem zimní olympiády ve zpovědi pro Red Bull.

Zažije ten samý pocit Davidová znovu právě v Pekingu? Do boje o olympijské kovy vstoupí 5. února ve štafetovém závodě. Následovat budou vytrvalostní závod a sprint.

Ester Ledecká

Zimní „obojživelnice“ se na poslední zimní olympiádě postarala o obě zlaté medaile. Ledecká triumfovala jak ve snowboardovém paralelním obřím slalomu, tak senzačně v sjezdařském super-G.

‚Máme asi 36 párů sjezdovek.‘ Ledecká měsíc před olympiádou testuje lyže, chce být rychlejší

Číst článek

Obhajoba na prkně ji čeká v úterý 8. února, na lyžích o tři dny později. Šanci zaútočit na lyžích na stupně vítězů má i ve sjezdu, v kterém byla v sezoně jednou třetí ve Světovém poháru. Na programu her je nejrychlejší disciplína v úterý 15. února.

Šestadvacetiletá rodačka z Prahy je ze všech českých sportovců pravděpodobně nejžhavější adeptkou na zisk cenného kovu. Mimo jiné i proto, že chybí vítězka snowboardcrossu ze Soči a bronzová z Pchjongčchangu Eva Samková, která se nestihla zotavit ze zlomeniny obou kotníků.

Podle fotografie v pandím obleku, kterou Ledecká přidala na sociální sítě, je před nejdůležitějšími závody letošního roku v dobrém psychickém rozpoložení.

Bartoloměj Černík, Michal Markup, Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme