Sportovci dostanou na zimních olympijských hrách kondomy. Mají si je ale raději nechat na doma

Organizátoři zimních olympijských her v Pekingu se rozhodli dodržet tradici poskytování kondomů zdarma pro sportovce – a to navzdory podrobným pravidlům společenského odstupu, která v zájmu zamezení šíření koronaviru v uzavřené olympijské bublině zakazují mimo jiné i objímání. Informaci poskytla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Pekingu se připravují na zimní olympijské hry

Zimní olympijské hry se budou konat od 4. do 20. února v Pekingu a v nedalekém městě Čang-ťia-kchou | Zdroj: Reuters

Zimní olympijské hry se budou konat od 4. do 20. února v Pekingu a v nedalekém městě Čang-ťia-kchou, kde budou striktně odděleni sportovci a další účastníci her od čínské veřejnosti. Diváci ze zahraničí na hry přijet nemohou.

Novináři, kteří se ubytovali v hotelu Kuej-čou, který je uvnitř uzavřené olympijské bubliny, našli v každém pokoji pět kondomů jednotlivě zabalených v obalech různých barev s obrázkem čínského lampionu. Organizátoři zatím neoznámili, kolik prezervativů hodlají během her rozdělit.

Šéf sportovní agentury má výhrady k organizaci olympiády. ‚Sportovci si ale nevybírají,‘ říká Neusser

Číst článek

V příručce shrnující proticovidová opatření pro účastníky her jsou sportovci instruováni, aby minimalizovali jakýkoli fyzický kontakt včetně objímání, plácání dlaní či podávání rukou, a aby udržovali alespoň dvoumetrový odstup od ostatních účastníků her.

Před loňskými letními olympijskými hrami v Tokiu organizátoři uvedli, že plánují rozdat asi 150 000 kondomů. Sportovcům nicméně řekli, aby si je raději vzali domů, než aby je použili v olympijské vesnici, kde rovněž platila pravidla společenského odstupu v rámci koronavirových opatření.

Tradice rozdávání kondomů se datuje od olympijských her v Soulu v roce 1988. Účelem tohoto kroku bylo zvýšit povědomí o rizicích viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme