Olympijský deník Roberta Mikoláše: Čínští křesťané se modlí za LOH

Neděle je na olympijských hrách den jako každý jiný. Sportovci usilují o co nejlepší výkon a z ochozů je sledují desetitisíce diváků. Někteří z nich, konkrétně křesťané, ale ještě před zahájením soutěží zamířili do kostela. V Číně je totiž v současnosti na 12 miliónů křesťanů, z nichž více než polovina jsou členy tzv. podzemní církve. Dnešní nedělní mše v Pekingu ale byla výjimečná tím, že se věřící modlili i za úspěch olympiády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohoslužba čínských křesťanů

Bohoslužba čínských křesťanů | Foto: Robert Mikoláš

Kostel Kang Wa Š' je zaplněný do posledního místečka, stovky lidí posedávají i venku před chrámem. "Olympiáda je dobrou příležitostí jak pro nás, tak i návštěvníky z celého světa, že spolu mohou komunikovat. A všichni křesťané v Číně se také modlí za úspěch her," říká otec Čang.

"Bratři i sestry v celé Číně jsou nadšeni z konání olympiády a co nejvřeleji vítají všechny, kdo na hry přijeli a přijedou," svěřuje se 70tiletá Čchung Mu Lien.

"Duchovní ukazují lidem cestu k Bohu a stejné je to i v celé Číně. A co se týče Svatého otce, je pouze Nejsvětější trojice, tedy Otec, Syn a Duch svatý. Pokud ale přijede jakýkoli kněz ze zahraniční, určitě bude v Číně srdečně přijat," odpovídá na otázku, co by pro Číňany znamenalo, kdyby do nejlidnatější země světa zamířil Papež Benedikt XVI. Je evidentní, jak tvrdě Peking věřící kontroluje a kdo za nejvyšší autoritu neuznává komunistickou stranou jmenované náboženské představitele, je pronásledován a perzekuován.

"Bůh nechť přinese olympijským hrám v Číně štěstí, ať se všem sportovcům daří a bratři i sestry na celém světě žijí v harmonii a míru," žehná 29. LOH páter Čang.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník Roberta Mikoláše: Činští křesťané se modlí za LOH

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme