Olympijský deník Roberta Mikoláše: Čínští muslimové

Organizátoři 29. LOH měli největší obavy z útoků islámských extrémistů, zejména z řad Ujgurů žijících v autonomní oblasti Sin-Ťiang na západě země. Krátce před začátkem her došlo k několika explozím v autobusech a v průběhu olympiády i k útokům na policisty. Početná muslimská komunita žije i přímo v Pekingu a jak její členové vnímají tyto události i samotné hry, to uslyšíte v dnešním olympijském Deníku Roberta Mikoláše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupní brána do mešity Niou-ťie v Pekingu

Vstupní brána do mešity Niou-ťie v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Mešitou Niou-ťie pocházející původně už z 10. století se nese zpěv několika desítek muslimů. Svatostánek zvenčí, ale vlastně i zevnitř, vypadá spíše jako buddhistický chrám s tradičními čínskými architektonickými prvky, věřící se ale v něm modlí k Alláhovi.

Krátce po motlitbě se všichni rozcházejí a z komplexu vychází i rodina 33letého Mohameda, který za ruku vede své dva malé chlapce. Za ním následuje matka s typickým šátkem a otec, jehož hlavu zase pokrývá bílá čapka. V druhé ruce pak Mohamed drží zvláštní červenou krabici:

"To je narozeninový dort pro mého staršího syna, dnes mu jsou tři roky. A samozřejmě jsme si ho museli objednat, na jeho přípravu totiž nesmí být dle islámských zvyků použity některé ingredience, jako třeba tuk z vepřového," vysvětluje Mohamed, který má i čínské jméno - An Te Jün.

Do Pekingu se přistěhoval nedávno, přišel z provincie Čching-chaj. V metropoli je prý lepší živobytí. Otevřel si restauraci a snaží se uživit celou rodinu. Chce aby jeho dva chlapci, tříletý An Chung Wej a o rok mladší An Ťiou Chan v životě nestrádali.

Jak ale podotýká, kromě narozeninových oslav, se snaží užívat si i olympiády. "Hry se nám hrozně líbí, díváme se na ně každý den a hrozně našim sportovcům fandíme," rozzáří se Mohamed, nebo, chcete-li, An Te Jün.

Muslimové jsou v Pekingu menšinou, patří k lidem Chuej a v 16miliónové metropoli jich dnes žije na 220 tisíc. S většinovým obyvatelstvem však problémy nemají, a to ani po posledních bombových útocích připisovaných islámským extrémistům.

"Necítíme žádnou zášť, chovají se k nám přirozeně. A navíc olympijské hry jsou přeci o míru, ne o boji či válce. V Pekingu jsem spokojený," říká Mohamedův otec, 64letý Ali a dodává: "Ano, vím o těchto explozích, které ale má na svědomí malá skupina lidí, možná muslimů, ale většina obyvatel v Číně žije společně, v harmonii. Od muslimů žijících v Pekingu či ostatních olympijských městech nebezpečí nehrozí."

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme