Olympijský deník Roberta Mikoláše: Do Pekingu přijíždějí sportovci z celého světa

V Číně začalo odpočítávání posledních dní před začátkem 29. letních olympijských her. Do metropole Pekingu přijíždějí další a další výpravy ze zhruba 200 zemí, které se her účastní. Symbolickou vstupní branou do někdejší Říše středu je nové letiště ve tvaru draka, které je zároveň největší na světě. A jaké jsou první dojmy sportovců po příletu do Pekingu, to se dozvíte v 1. olympijském Deníku, který připravuje zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovci po příletu do Pekingu

Sportovci po příletu do Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Hlasatelka oznamuje, že přistálo letadlo z Tokia. A za ním další a další. Ze Singapuru, Macaa, Jihoafrické republiky. Pod ocelovými křídly čínského draka se pohybují stovky olympioniků. Ve tvářích některých lze vidět únavu, zároveň ale i radostné očekávání.

Přehlédnout určitě nelze výpravu ze Spojených států, především softbalistky, u kterých by si člověk spíš myslel, že přijely na soutěž krásy. Zejména taková Victoria Galindo, ze snění mne ale vytrhne mohutná postava Leroye Dixona, který se kolem mne protáhl a z pásu vyzvedl svá zavazadla. Vedle něho postává i sedmibojařka Diana Pickler.

"Je to vzrušující, jsem na olympiádě poprvé a stejně tak v Číně, takže jsem nadšená. Cesta byla v pohodě, neletěli jsme moc dlouho, všichni jsou tu na letišti milí, nic jak se říká nezadrhává", sděluje své první dojmy Diana Pickler, atletka s osobním rekordem 6.257 bodů. Neskrývá, že by chtěla dosáhnout co nejlepšího umístění, čas si však chce najít i na památky. Těší se hlavně na Velkou zeď. Její kolegyně z americké výpravy, obhájkyně zlata v ženském fotbale z Atén tam už prý byly a poslaly jí krásné fotky.

U vedlejšího pásu se mezitím vyrojila skupinka mužů v novozélandských dresech, zamířím tedy k nim: "Zatím se rozkoukávám, uvidím, jak vše bude vypadat dál. Pochopitelně se těším a co se týče samotného turnaje, chceme zhodnotit náročný trénink, postoupit a pak i získat medaili", říká Bradley Shaw, hráč pozemního hokeje.

V obří hale hlásí přílet dalšího spoje, tentokrát z Teheránu. Olympioniky z muslimských a arabských zemí v jejich typických oděvech také nelze přehlédnout. "První dojmy - jsme unavení, po 13 hodinách v letadle, takže nejprve si půjdeme lehnout. No a pak se budeme věnovat našim sportovcům," poznamenává doktor Rašíd, šéflékař výpravy ze Saúdské Arábie.

Zřejmě nikde na světě v tuto chvíli nezní najednou tolik jazyků, Peking se stává dočasným novodobým Babylonem, kde nechybí ani čeština.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme