Olympijský deník Roberta Mikoláše: Jezdci a koně v Hongkongu

Dnešní olympijský Deník Roberta Mikoláše bude o koních. A samozřejmě také jezdcích. Asi tušíte, že zamíříme do Hongkongu, kde se v rámci 29. letních olympijských her konají jezdecké disciplíny, kde měla Česká republika také své želízko v ohni. Jaroslav Hatla s klisnou Karlou sice závod nakonec nedokončil, přesto by byla škoda se na tato sportoviště nepodívat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kolbiště v Ša-tin v Hongkongu

Olympijské kolbiště v Ša-tin v Hongkongu | Foto: Robert Mikoláš

Na olympijskou trať v hongkongském městě Ša-tin vyjíždí Australan Shane Rose, jeho tým útočí na zlato, napětí se tedy dá krájet. Ještě poslední skok za svitu měsíce, v panujících vedrech přes den by se totiž nedalo závodit, a tribuny tleskají.

Nakonec to ale nestačilo, i díky poslední soutěži v parkurovém skákání celkově vyhrálo Německo, které tak napravilo diskvalifikaci v Aténách. Přesto i jezdci, kteří nakonec nevystoupili na stupně vítězů, neskrývají radost z předvedených výkonů.

"Jsem velmi spokojen, včera bylo chladněji, pršelo, ale je to dobré, vše se vydařilo," svěřuje se mi se svými pocity po poslední jízdě Ital Roberto Rotatori, na sobě oblek od značky Loro Piana z tasmánské vlny. Holt země módy se nezapře ani tady.

Olympijské jezdecké soutěže vždy byly i významnou společenskou událostí. Je zvláštní, jaká na sportovišti v městě Ša-tin panuje pohoda. Musím jen dávat pozor, abych mimo tribuny nevstoupil do cesty nějakému koni. A že jich tu všude okolo je.

Nádherného hřebce vede kolem mne žena s šátkem na hlavě, je zřejmé, odkud pochází. "Všechno je skvěle organizováno, místo je skvělé, stejně tak nové stáje i samotná závodní aréna. Náš kůň je také v pohodě. Jen přes den je moc horko," říká možná překvapivě Rana ze Spojených arabských emirátů a s koněm Latifou al Maktum zahýbá na tréninkovou dráhu.

Ne všichni se tu ale usmívají. Čínský jezdec Chua Tchien, který trénoval v rámci předolympijské přípravy dlouhá léta ve Velké Británii a měl k dispozici dokonce čtyři koně, neuspěl a závod nedokončil.

Hong Kong se tedy v těchto dnech stal světovou jezdeckou metropolí. Um jezdců a koní asi nezaujal čínskou rodinu na tribuně, všichni totiž usnuli. Naštěstí byli výjimkou. "Prostě se chci olympiády jen zúčastnit, dívám se jen pro zábavu, moc tomu nerozumím. Ale co se mi opravdu líbí, to jsou uniformy jezdců, zejména americké," přiznává 35letá Wa-ti ze Spojených států, která se v Číně narodila.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme