Olympijský deník Roberta Mikoláše: Místa pro protesty

Olympijské hry v Číně nabízejí výjimečnou příležitost pro obyvatele nejlidnatější země světa i zahraniční návštěvníky svobodně protestovat. Tedy alespoň na papíře. Peking totiž vybral tři parky, kde mohou lidé demonstrovat, ovšem za velmi přísných podmínek. Dosud podali 77 žádostí, úřady ale ani jednu akci nepovolily. Zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš, se proto vydal do jednoho z parků zjistit, jak vše vypadá v praxi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parky pro demonstrace

Parky pro demonstrace | Foto: Robert Mikoláš

"My hlídáme venku, odpovědnost za dění v parku má služba uvnitř, musíte se zeptat jich. Jediné, co víme, že si musíte podat na patřičný úřad žádost," dává jasně najevo neochotu mluvit o pro Čínu citlivém tématu policista před hlavní branou, rozloučím se tedy a jdu dovnitř. Když položím strážníkům i ochrance stejnou otázku ohledně konání demonstrací, požádají mne nejprve o akreditaci a zapíší si všechny údaje.

"Jo, jo, je to někde tady, ale zeptejte se přímo ochranky, co to má na starosti, nebo tamhletěch vojáků," ukazuje mi další z policistů, sice trochu ochotnější, ale velmi nervózní. Přiskočím tedy k dvěma příslušníkům Čínské lidové armády, výsledek je ovšem stejný, prý spěchají na nástup.

Kolem nás mezitím procházejí návštěvníci parku, který nabízí nejen procházku mezi mnoha jezírky, fontánami a stromy, ale i kopie světoznámých staveb, mezi nimi Eiffelovku či egyptské pyramidy. V tu chvíli přijíždí na elektrickém vozítku další muž v uniformě: "Nechci se s vámi o tom bavit, nevím, kde místo k protestům je. Ale jestli chcete demonstrovat, je nutné podat žádost, kde musí být napsáno, kdy se vaše akce bude konat, kolik lidí se jí zúčastní, od kdy do kdy a hlavně co bude jejím cílem, tedy jaká hesla použijete," vysvětluje podrážděně.

Musíte si podat žádost, cizinci to ale mají jednodušší, alespoň v tom, že beze stopy nezmizí. Jako aktivista Ťi S'-cun z provincie Fu-ťien , který se "jen" dožadoval, aby lidé mohli více rozhodovat o vlastním osudu. Od té doby, co si o tři dny později přišel pro odpověď, o něm nikdo neví. Další Číňané zas byli odmítnuti s tím, že nepodali žádost v místě bydliště.

"Ano vím o tom a souhlasím s tím. Jde ale o výjimečné rozhodnutí kvůli olympiádě, jinak nemáte šanci," odpovídá asi 40letý muž držící na ramenou svého syna na otázku, zda slyšel, že právě tento park byl vymezen k protestům. Po chvíli navíc začne na policisty nadávat.

Většinou ale lidé o této možnosti nemají ani potuchy: "Ne, nikdy jsem o tom neslyšel, nevím," odpovídají shodně muž a žena z Pekingu. Prý v metropoli žijí teprve pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník R. Mikoláše o místech pro protesty

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů. .

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme