Olympijský deník Roberta Mikoláše: Na velitelském stanovišti

Na bezpečnost 29. Letních olympijských her dohlíží jen v metropoli Pekingu 100 tisíc vojáků a policistů. Další tisíce jsou nasazeny v ostatních hostitelských městech. Speciální jednotky pak působí i v přístavu Čching-tao, kde se konají závody plachetnic, a soutěžící proto musí být chráněni i od moře. Tamní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš získal výjimečné povolení natáčet na velitelském stanovišti na pobřeží Žlutého moře a tady je jeho dnešní Olympijský deník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Námořní mapa zachycující všechny lodě

Námořní mapa zachycující všechny lodě | Foto: Robert Mikoláš

"Zajišťujeme kontrolu pohybu všech lodí. Ve vzdálenosti 200 kilometrů od pobřeží se nachází křižník č. 31 sloužící ke zjištění totožnosti veškerých plavidel v oblasti. Než jakékoli z nich zamíří k Čching-tau, identifikujeme ho,"vysvětluje mi důstojník, který z pochopitelných důvodů nechce uvést své jméno.

Sedíme v kamionu stojícím v olympijském areálu. Zvenčí nevypadá nijak zvláštně, uvnitř ale skrývá operační velitelství. Okolo dlouhého stolu s koženými křesly se to jen hemží obrazovkami, vysílačkami a dalšími technickými vymoženostmi za 1,5 milionu dolarů.

"Nacházíme se v mobilním centru pro mimořádné události, v případě pohotovosti jsme schopni se spojit s jakýmkoli místem v Číně. Jsme něco jako pobřežní hlídka v USA,"dodává.

Nyní se ovšem soustředí na zajištění bezpečnosti olympioniků, které mohu pozorovat na jedné z obrazovek. Na další je rybářská loď, prý už prověřená. Dozvídám se také, že na moři se pohybují nejen jachty závodníků, ale i ozbrojených sil a nepřetržitě funguje i podmořský bezpečnostní systém.

"Tady na elektronické mapě můžete vidět všechna plavidla v okruhu několika set kilometrů. Najdeme každou loď. Jako třeba tahle, co se právě objevila, vidíte, míří k pobřeží a už máme její údaje,"ukazuje mi na další z obrazovek.

Z reproduktorů se mezitím ozývá další a další hlášení. V případě nutnosti a ohrožení je připravena i zasáhnout Jednotka rychlého nasazení SWAT, kterou známe hlavně z amerických filmů. V Číně existuje teprve od prosince 2005 a čítá na tisíc členů.

Právě v Čching-tau nechybí její policejní potápěči přezdívaní "žabí muži". Jejich auto stojí nedaleko od mobilního velitelství. Za černými skly lze jen vidět jejich obrysy. Všichni jsou pochopitelně po zuby ozbrojení, v rukou samopaly Čchang Feng a Ťien Še čínské výroby.

"V případě mimořádné události a ohrožení konání olympijských her, třeba kdyby nějaká loď budila podezření, tedy že by ji mohli ovládnout i teroristé, poznáme to a na místo vyšleme naše plavidlo. A když by to bylo nutné, zasáhneme a zničíme je,"vysvětluje s úsměvem, i když je nutné jeho slova brát zcela vážně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník Roberta Mikoláše

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme