Olympijský deník Roberta Mikoláše: Olympiáda a novináři

XXIX.Letní olympijské hry jsou v plném proudu. Každý den je prostřednictvím televize či rozhlasu sledují miliardy lidí, sportovní výsledky i zajímavosti se dozvídají i z novin a časopisů. To vše díky reportérům pracujícím téměř nepřetržitě přímo v dějišti her. Do Číny jich přijelo přes 20 tisíc. Jaké mají podmínky k práci, s čím se musí potýkat, abyste měli všechny zprávy včas, a jaké jsou hry z jejich pohledu?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracoviště Tokijské televize

Pracoviště Tokijské televize | Foto: Robert Mikoláš

Na komentátorském stanovišti se raduje kolega z čínské centrální televize, domácí volejbalistky právě daly další bod. Zápas sledují desítky dalších novinářů, před sebou malou obrazovku, obslužný pult, sluchátka. Píšící zase nepostradatelný poznámkový blok i laptop. Internet však na sportovištích není, pokud tedy nevysílají živě, musí běžet zpracovat příspěvek, vlastní postřehy či rozhovor se sportovcem do jednoho ze dvou obřích novinářských středisek nedaleko Národního stadionu.

Nejprve ale vždy musím projít kontrolou, ukázat notebook, napít se z lahve a dokázat, že její obsah je skutečně nápoj k osvěžení či na zahnání žízně a prokázat se platnou akreditaci opravňující ke vstupu. Za touto kontrolou už stojí reportér marocké státní televize Sahíb Aníz. "Naděje na medaile máme v boxu, a také atletice, zejména v běhu na 800 a 1500 metrů," řekl.

Mluví poklidně, to třeba takoví Italové nebo Portugalci komentují jako o závod. Uvnitř budovy se mísí jazyky z celého světa, každá stanice má vlastní místnost, procházím kolem dánského rozhlasu, vyzdobeného čínskými lampióny, za rohem jsou Kubánci, Chorvati či Rusové. Hotový Babylón propojený stovkami kilometrů kabelů.

"Byl jsem i na minulých hrách v Aténách, mohu srovnávat. V Řecku bylo příjemnější podnebí. A čistší vzduch. A profesionálnější podmínky, Číňané pořádají něco tak velkého poprvé, snaží se ale vše nahradit entuziasmem a nadšením, jsou vždy po ruce," srovnává šéf sportovní redakce tokijské televize Toshihiko Kako.

Snahu pomoci mohu sám potvrdit. Krátce před jedním vstupem mi odešel počítač, nešel zapnout a uvnitř jsem měl materiál na několik Deníků. Bylo po osmé večer, všechny servisy v Pekingu zavřené. Jeden z dobrovolníků sháněl soukromá čísla opravářů, volal jim domů, až jednoho ochotného našel. A pak mne i k němu zavezl. To už byla půlnoc. Druhý den jsem dostal laptop spravený. Malý zázrak. A právě tato vstřícnost nejvíce, pochopitelně kladně překvapila i kolegu Miroslava Augustina, který je už na devátých olympijských hrách.

"Všichni ti dobrovolníci, se kterými se střetáváme ať už v novinářské vesnici nebo tady v IBC nebo na sportovištích, tak jsou strašně milí, příjemní, usměvaví a zatím je skutečnost nad očekávání," řekl reportér Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník Roberta Mikoláše: Olympiáda a novináři

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme