Olympijský deník Roberta Mikoláše: "Olympijská" dívka

K nejznámějším jménům 29. LOH patří držitel osmi zlatých medailí, americký plavec Michael Phelps a jamajský sprintér Usain Bolt, vítěz v běhu na 100 i 200 metrů. Číňané zase nejvíce skloňují domácí šampióny, například gymnastky či skokany do vody. V nejlidnatější zemi světa se ale nyní také mluví o 10leté dívce z Pekingu. Proč, to se dozvíte v Deníku Roberta Mikoláše.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

10letá Čang Naj-ťing

10letá Čang Naj-ťing | Foto: Robert Mikoláš

"Vážený Juane Antonio Samaranchi, přeji vám vše nejlepší k narozeninám. Asi si mne nepamatujete, ale před dvěma lety jsme se potkali. Ráda bych vás také pozvala na Olympijské hry do Pekingu," cituje 10letá Čang Naj-ťing z dopisu, který v červenci napsala bývalému šéfovi Mezinárodního olympijského výboru, jehož je navíc Samaranch čestným doživotním prezidentem.

"Chtěla jsem vás též poprosit, zda byste nezorganizoval nějaký mezinárodní tábor pro děti, které by si mohly spolu hrát a soutěžit v různých sportovních disciplínách," pokračuje Čang, dívenka s hnědými vlasy, v růžovém tričku a džínách, na krku pověšený mobil. Vypadá jako miliony podobných holek kdekoli v Číně, přesto se od nich liší.

"Před dvěma lety v srpnu mi táta vyprávěl o jednom dělníkovi, který přišel do Pekingu za prací, aby uživil rodinu. Byl velmi chudý. Napadlo nás tedy, že bychom mohli v době konání her pozvat čínské sportovce z chudších oblastí. Maminka ale říkala, že to není příliš schůdné a poradila, že lepší by bylo zařídit pobyt některým dětem z těchto provincií," vypráví počátek příběhu, který vyvrcholil příjezdem 29 holek a kluků, především ze S´-čuanu:

"Jak víte, tuto provincii zasáhlo tragické zemětřesení, proto jsme pozvali právě tyto děti, které tolik trpěly. A pak i několik z těch, co v zimě zasáhla sněhová kalamita," dodává.

Realizovat tuto myšlenku ale sama pochopitelně nemohla a ani celá její rodina. "Všechny náklady, tedy včetně dopravy a ubytování, jim hradí škola Sin Jing Cchaj, které finančně pomohli i někteří podnikatelé," říká Čang Naj-ťing, která právě do této školy chodí.

Děti tak díky tomu mohou na vlastní oči vidět olympijské soutěže přímo na stadiónech. Ona sama prý viděla skoky do vody. V tu chvíli, jen tak mimochodem, mi malá Čang poblahopřeje: "Vaše země je skvělá, Česká republika získala díky střelkyni Kateřině Emmons vůbec první zlatou medaili na olympiádě v Pekingu."

Čang Naj-ťing je teprve 10 let. O své budoucnosti už ale, jak mi říká má jasno, chce založit nadaci nebo pracovat v charitě. A i když dětské sny i přání se často mění, můžeme jí držet palce.

Zároveň nemá cenu se pozastavovat nad tím, zda její úsilí někdo nevyužil k propagandě. Hlavní je, že mohla splnit jeden sen, sobě i všem těm 29 holkám a klukům, kteří o politice nemají ani potuchy.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme