Olympijský hokejový turnaj se bude hrát s českými puky

Celkem sedm tisíc kotoučů si objednali organizátoři Zimních olympijských her v Salt Lake City pro hokejové soutěže a všechny pocházejí z České republiky. Jako dodavatele oficiálních zápasových i tréninkových puků si Američané totiž vybrali malou moravskou firmu Gufex.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijský puk

olympijský puk | Foto: Salt Lake 2002

Dostat podobnou zakázku rozhodně nemohlo být nic jednoduchého, i mezi výrobci hokejových puků existuje silná konkurence. Jak těžký byl boj o olympijské hry v Salt Lake City? "Jednání složitá moc nebyla, protože mám firmu, která je oficiálním partnerem Mezinárodní hokejové federace," říká majitel Pavel Mráček.

Přes její činovníky se seznámil s ředitelem přípravy olympijského turnaje v Salt Lake City panem Moorem, osobně s ním několikrát jednal na mistrovství světa v Hannoveru. "Moore navrhl naši nabídku v jejich přípravném výboru, ověřili si kvalitu puků, ani nevím proč, ale nakonec vybrali nás. Netuším, kolik bylo dalších zájemců," popisuje Mráček cestu českých puků do Utahu. Asi dva tisíce s jiným logem půjde na paralympiádu, která tam bude o měsíc později.

Od rána do večera vidí Pavel Mráček kolem sebe jen samé hokejové puky. Nemá už tak trochu profesionální deformaci, když přijde na hokej? Dokáže si vychutnat i hru samotnou? "Jsem normální fanoušek," přiznává úspěšný podnikatel a dodává: "Samozřejmě, že někdy se přidám, když skončí puk se zajímavým logem v hledišti, a snažím se ho získat. Je to takový pěkný suvenýr. Jsem hlavně rád, když jsou to naše kotouče. Od té doby, co jsme s puky přišli na trh, vyhráli s nimi naši hokejisté olympiádu v Naganu, mistrovství světa v Lillehammeru, Petrohradu i Hannoveru."

Tomáš Lörincz, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme