29 dní veslování. Britská čtveřice v závodě přes Atlantik překonala rekord

Norové Frank Samuelson a George Harbo v roce 1896 je jako první převeslovali Atlantský oceán. Zabralo jim to 55 dní. O 101 let později vznikl závod napříč Atlantikem z Kanárských ostrovů do Karibiku. Od roku 2015 se veslaři snaží překonat druhý největší světový oceán každoročně.

Tento článek je více než rok starý.

Antigua, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posádka Four Oarsmen, vítězové veslařského závodu napříč Atlantikem

Posádka Four Oarsmen, vítězové veslařského závodu napříč Atlantikem | Zdroj: Facebook Atlantic Campaigns

„Je to nepřekonatelný pocit. Byla to neúprosná výzva. Nikdy nekončící bolest. Stále jen veslovat. To, že jsme to zvládli v rekordním čase, předčilo naše nejdivočejší sny,“ hodnotil na karibském ostrově Antigua veslař Stuart Watts náročnou plavbu přes Atlantik.

93 dnů neuvěřitelného dobrodružství. Jihoafričan překonal Atlantik na paddleboardu

Číst článek

Vítězná posádka s názvem The Four Oarsmen, v překladu Čtyři veslaři, urazila trasu z kanárského ostrova La Gomera na karibskou Antiguu za 29 dní 14 hodin a 34 minut. O šest dní tak vylepšili předchozí rekord.

„Dickyho znám od sedmi let. Chodili jsme spolu do školy. A oni spolu taky chodili do školy. Všichni dohromady se známe asi pět let,“ vysvětloval před závodem Atlantic Challenge v britské televizi ITV  Peter Robinson, jak že se Dicky, George, Peter a Stuart dali dohromady na plavbu dlouhou 3 000 mil, tedy asi 4 800 kilometrů.

„To je slušná dávka pro veslaře na rok,“ oceňuje všechny účastníky závodu stříbrný skifař z olympijských her v Barceloně 1992 Václav Chalupa.

Trojnásobný olympijský medailista Ondřej Synek během roku ujede v tréninku asi 5 nebo 6 tisíc kilometrů a přiznává, že dokonce o účasti v tomto závodu v minulosti uvažoval. „Ten závod znám, něco jsem si o něm zjišťoval, chtěl jsem ho jet na dvojskifu s kamarádem. Sešlo z toho, protože je to docela finančně náročné i celkem nebezpečné.“

Letos vítězné britské kvarteto absolvovalo cestu přes Atlantik na lodi 7 metrů dlouhé a 2 metry široké. Bojovat tak museli nejen s rozbouřeným oceánem, ale i s nedostatkem prostoru. Plavbu komplikovaly také velké výkyvy teplot - přes den stoupaly až na 40 C, v noci klesaly pod nulu.

Zabrat dostala i těla veslařů - ztratili asi 20 % své původní váhy. Vyrovnat se museli i s neobvyklým denním rytmem. Střídali se po dvojicích - 2 hodiny veslování 2 hodiny spánku.

„Je to brutální, musí se na to natrénovat, aby byli schopní to vydržet, protože dvě hodiny spát a dvě hodiny veslovat je šílené, vypětí musí být extrémní,“ dodává Ondřej Synek k výkonu čtyř amatérských veslařů z Velké Británie.

Co přivedlo veslaře k myšlence zúčastnit se náročného závodu vysvětlil už před startem George Biggar. V roce 2011 mi bohužel zemřela máma. Celý život bojovala s duševní nemocí. Po její smrti jsme se Dickym rozhodli, že jednou podstoupíme nějakou velkou výzvu, abychom vybrali peníze pro charitu a zvýšili povědomí o duševních nemocech.

Úsilí britské čtveřice bylo úspěšné nejen výsledkově. Na dobročinné účely se díky nim vybralo přes čtvrt milionu liber, v přepočtu tedy asi sedm a čtvrt milionů korun.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme