37 let sbírání podpisů. Muž z Kolínska ulovil autogram desetitisíců hvězd

Neobléká reprezentační dres, nestřílí góly a nepodává nejlepší atletické výkony. Přesto je vlastně nedílnou součástí sportovního světa – řeč je o Petru Kurešovi, sběrateli podpisů. Za několik let se mu doma nahromadila pořádná kupa kartiček s autogramy.

Tento článek je více než rok starý.

Jestřábí Lhota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kureš sběratel podpisů

Petr Kureš sběratel podpisů | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Tady je třeba Maryse Éwanjsé-Épéová. To byla francouzská skokanka do výšky, v hotelu Internacional jsem čekal 6 hodin, aby přišla, došla nahoru pro fotku, vrátila se s podepsanou fotkou a jel jsem domů," usmívá se Petr Kureš když narazí na podpis atletky. Ten je v obrovské sbírce k nalezení vedle německých fotbalových hvězd – Hanse Peter Briegela či Dietera Hennese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Kureš sbírá podpisy už 37 let

Většina z tisíců autogramů slavných hvězd se skrývá v albech na půdě domu v Jestřábí Lhotě, ty největší a nejzajímavější úlovky má ale sběratel v obýváku. V jeho domě je tolik podpisů, že by zakladatelé petic záviděli.

Nechybí ani podpis od největší současné hvězdy atletiky. Usain Bolt ale prý není nejcennějším úlovkem. „Dokázal toho moc, ale tím, že žije, tak si víc cením těch starých. Třeba pánů Zátopka, Pláničky, Pluskala či Bicana," rozplývá se sběratel nad úlovky slávistů, přestože je sám fanouškem Sparty.

Autogramy Petr Kureš sbírá 37 let. Začal, když mi bylo 16 a záliba se mu stala celoživotní vášní.

Petr Kureš sběratel podpisů | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Víte, že je to super, když jedete na Spartu, kam přijel Real Madrid. A pak jedete domů a máte všech 24 hráčů i s trenérem. Nebo když tu byl Watford, tak ho vlastnil Elton John. Najednou podepisujete hráče a Elton John se podepisuje v kloboučku a slamáčku. Je to moře zážitků," vysvětluje.

Ve sbírce nemohou chybět největší hvězdy světového fotbalu, Pelé ani Maradona. U slavného Argentice ale přichází problém. Petr Kureš ho nemůže najít.

Při hledání ale naráží na „docela slavného hokejistu." Podepsanou fotografii Wayna Gretzkyho dostal z Kanady poštou. Kluby z NHL, mezi nimi i Edmonton Oilers, žádostem vyhovují.

Další podpisy ale získal osobně. „Hlavní je drzost. Někomu jste sympatický, někomu ne. Ale třeba Pavel Nedvěd nebo Petr Čech, to jsou obyčejní fantastičtí lidé," chválí vášnivý sběratel.

Petr Kureš sběratel podpisů | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

David Nyč, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme