73 dní šachové bitvy. Alexandr Aljechin se před 90 lety stal mistrem světa i Francouzem

Před devadesáti lety skončil v Buenos Aires co do počtu dní jeden z nejdelších zápasů o titul šachového mistra světa. Tehdejší šampion, Kubánec Capablanca v něm po 73 dnech prohrál s Rusem Aljechinem.

Tento článek je více než rok starý.

Buenos Aires/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Aljechin a José Raúl Capablanca před začátkem zápas, na partie neměli přístup diváci ani fotografové.

Alexandr Aljechin a José Raúl Capablanca před začátkem zápas, na partie neměli přístup diváci ani fotografové. | Zdroj: http://www.chessgames.com/

Zápas o titul se tehdy hrál na šest výher, za stavu 5:5 by se mistrem světa stal Capablanca, přezdívaný šachový stroj, a poslední partie by rozhodla jen o penězích. Ty nebyly na tehdejší dobu malé - vyzyvatel musel sehnat deset tisíc dolarů.

Šachy jako posilovna. Hodiny u šachovnice jsou velmi vyčerpávající, vysvětlují velmistři

Číst článek

Aljechin nakonec strhující bitvu vyhrál v poměru šesti výher, tří porážek a rekordních 25 remíz. Vystudovaný právník sice o titul v roce 1935 přišel, ale o dva roky později ho získal zpět a jako zatím jediný šachista ho držel až do své smrti.

„Aljechin byl výjimečný ve své schopnosti vidění kombinací. Dokázal přesně spočítat a hrát tahy, které by jiné šachisty nenapadly. Řekl bych, že Capablancu tím zaskočil, že ho mistr světa trošku podcenil,“ popsal největší přednosti ruského šachisty, který v roce 1921 emigroval do Francie, český velmistr Martin Petr.

Bez diváků i fotografů

Do Buenos Aires tehdy přijel jako Rus, titul mistra světa už ale získal jako Francouz. Občanství získal 5. listopadu, ale nebylo nikoho, kdo by mu k němu při hře poblahopřál. K partiím nebyli připuštěni ani diváci, ani fotografové.

V současné době už se podobně dlouhý zápas kvůli změně pravidel hrát nemůže, tehdy totiž museli šachisté dosáhnout na určitý počet výher, zatímco teď se hraje na počet partií.

Bestie z Baku

K nejslavnějším šachovým bitvám patřily souboje ruských velmistrů a zcela odlišných stylů Anatolije Karpova a Garriho Kasparova. V letech 1984-1990 spolu vedli gigantický souboj o titul.

Zatímco první duel se kvůli dlouhému trvání a vyčerpání obou šachistů za stavu 5:3 pro Karpova nedohrál, v těch dalších už měl navrch o dvanáct let mladší Kasparov.

„Myslím, že problémem pro Karpova bylo, že se nikdy neutkal s šampionem své doby, Robertem Fischerem. To je důvod, proč nebyl připraven na velké bitvy se mnou,“ prohlásil o svém velkém rivalovi Garri Kasparov v narážce na neuskutečněný duel z roku 1975.

Bestie z Baku“, jak se Kasparovovi v šachovém světě přezdívalo, je dodnes považován za nejlepšího hráče historie. Aktuálním mistrem světa je Nor Magnus Carlsen, který se poprvé stal šampionem před čtyřmi lety.

Podle velmistra Martina Petra je požehnáním pro svůj sport: „Kromě toho, že hraje šachy, věnuje se i popularizaci šachu na všech úrovních, dělá i modela. V Norsku je velmi populární, něco jako u nás Jarda Jágr. Pokud by si nejlepší šachisté historie i současnosti zahráli spolu, vyhrál by podle Martina Petra právě úřadující světový šampion Magnus Carlsen.

Alena Benešová, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme