Aby neumřeli, pojídali spoluhráče. Před 45 lety spadlo v Andách letadlo s reprezentací Uruguaye

Přesně před 45 lety, tedy 13. října 1972, spadlo vysoko v horách na chilsko-argentinské hranici letadlo s ragbyovým týmem Uruguaye. Ti, kterým se povedlo v drsných podmínkách jihoamerických And přežít, čekali na záchranu přes dva měsíce. Aby neumřeli hladem, byli nuceni pojídat své umrzlé spoluhráče a spolucestující.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Montevideo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příběh ragbistů Uruguaye zobrazil snímek Alive (1993)

Příběh ragbistů Uruguaye zobrazil snímek Alive (1993) | Zdroj: Paramount / Touchstone Pictures

Režisér Frank Marshall o této události natočil v roce 1993 film s jednoduchým názvem – „Přežít“.

Letadlo ztroskotalo po chybě pilota v nadmořské výšce asi 4200 metrů. Pád sice přežila více než polovina z 45 lidí na palubě, ale několik jich v dalších dnech umrzlo nebo je zabila lavina a zbytek se bál vzhledem ke sněžným bouřím vzdálit od vraku letadla. Když jim po týdnech došly zásoby, donutily je okolnosti ke kanibalismu. 

Bývalý reprezentant Jan Macháček trénuje ragbyové nováčky na pražské Markétě

Číst článek

Ragbisté Nando Parado a Roberto Canessa se přesně po dvou měsících a díky letnímu oteplení rozhodli zkusit přechod vysokých hor a po několika dnech došli pro pomoc. Ta pro zbytek týmu přiletěla den před Vánoci a i to pomohlo přezdívce tragédie „Zázrak z And".

Parado a Canessa jsou z přeživších ti nejznámější. První z nich napsal před 11 lety o tragédii knihu.

„Život je jednodušší, než to vypadá, nepřemýšlejme o něm tolik. Teď tu sedím u černého kulatého stolu, vy na sobě máte zelené sako a ano, přežil jsem pád letadla a následně přežil i to, co vypadalo, že se přežít nedá. Proč? Nevím. Tohle bychom neměli hledat, nesnažit se dostat za věci, které těžko někdy pochopíme. Pořád všichni spěcháme a až podobná situace nás zpomalí. Občas si říkám – Nando, zatáhni ruční brzdu a zastav," přemýšlel Parado před jedenácti lety na knižním veletrhu, kde svou knihu prezentoval.

Teď mu je 67 let a živí se mimo jiné jako motivátor, který pomáhá lidem dostat se z podobných traumat, jaká sám zažil.

„Tohle je můj život, je spojený s tou nehodou. Protože se stala, život nabral jinou cestu a na ní jsem našel svou ženu, rodinu, mám dceru. Je to celé v rovnováze, u které ani nechci zvažovat možná kdyby."

Motivátorem se stal i Roberto Canessa, který kandidoval v roce 1994 na prezidenta Uruguaye, ale neuspěl.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme