V Brně vzniklo boulderingové centrum. Lezec Ondra se v něm bude připravovat na olympiádu

Jeden z nejlepších světových lezců Adam Ondra bude mít v rodném Brně k dispozici nové centrum pro přípravu na olympijské hry 2020 v Tokiu. Lezecké centrum Hangar je zaměřené čistě na bouldering, tedy lezení bez lana. To je disciplína, ve které Ondra na loňském mistrovství světa neuspěl.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lezec Adam Ondra (archivní foto)

Adam Ondra bude mít v rodném Brně k dispozici nové centrum pro přípravu | Foto: JOHANN GRODER | Zdroj: EXPA Pictures

Lezecké centrum Hangar je s rozlohou 1200 metrů čtverečných největším v republice, v podtitulu má Ondrovo jméno. Hvězdný český lezec ho chválil ještě před slavnostním otevřením, které se uskuteční za týden.

Adam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

Číst článek

„Přijít do moderního lezeckého centra, který je prostorný, světlý a chyty září a bouldry jsou parádní, je vždycky super. Přijít však do přesně takovýho lezeckýho centra, kterýho jsem navíc součástí a který má dokonce moje jméno v podtitulu, je vlastně docela divný. Ale jestli moje jméno má značit určitou kvalitu tohoto prostoru, tak se za to určitě nestydím. Právě naopak,“ uvedl čtyřnásobný mistr světa nedávno na svém facebookovém profilu.

Na loňském světovém šampionátu v Innsbrucku jako obhájce stříbrné medaile v boulderingu vypadl už v semifinále. Pak se nechal slyšet, že se tato disciplína v posledních letech hodně změnila a už mu tolik nevyhovuje.

Čím dál méně se totiž podobá lezení na skalách. Právě bouldering bude přitom společně s lezením na obtížnost a na rychlost součástí kombinace, v níž budou lezci bojovat o medaile při olympijské premiéře tohoto sportu v Tokiu. V kombinaci získal Ondra na MS stříbro.

Součástí slavnostního otevření nového lezeckého centra bude exhibiční závod, který začne 11. ledna v 17 hodin. Vedle Ondry se ho zúčastní i další špičkoví tuzemští lezci, pozváno je i několik závodníků ze Slovenska. Od soboty 12. ledna bude centrum otevřeno pro veřejnost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme