Lezec Ondra skončil ve finále mistrovství světa v boulderingu šestý. Kvalifikaci i semifinále vyhrál

Sportovní lezec Adam Ondra ve finále boulderingu na mistrovství světa nenavázal na výhry z kvalifikace i semifinále a skončil šestý. Na žádné ze čtyř cest se nedostal ani na takzvanou zónu, tedy bodovaný mezistupeň ještě pod vrcholem. Titul v Japonsku získal domácí Tomoa Narasaki, letošní vítěz celkového hodnocení Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Hačiodži (Japonsko) (Aktualizováno: 16:45 13. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní lezec Adam Ondra ve finále boulderingu na mistrovství světa nenavázal na výhry z kvalifikace a semifinále a skončil šestý

Sportovní lezec Adam Ondra ve finále boulderingu na mistrovství světa nenavázal na výhry z kvalifikace a semifinále a skončil šestý | Foto: Jae C. Hong | Zdroj: ČTK/AP

Ondra, který má z boulderingu světový titul z roku 2014 a další dvě stříbra, vstupoval do finále jako velký kandidát na medaili. Už postup do finále, kam se na loňském mistrovství světa nedostal, hodnotil pozitivně. „První disciplína pro mě dopadla, řekl bych, úspěchem, díky tomu, že jsem postoupil do finále. Ve finále jsem měl zápis čistá nula, což je určitě zklamání,“ uvedl v nahrávce pro média.

Adam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

Číst článek

Finálové „problémy“ mu ale nesedly. Začalo to hned tím prvním, na který se lezci museli rozeběhnout a vyskočit. Brněnský rodák se dokázal zachytit jen jednou, ale při následném přesunu už nebyl úspěšný a pak už se ve čtyřminutovém časovém limitu ani nedostal do startovní pozice.

Podobně marné bylo jeho snažení i při dalších třech cestách a jako jediný z finalistů nezapsal ani jednu zónu. Všichni měli alespoň dvě. Šestadvacetiletý český reprezentant si alespoň polepšil ve srovnání s loňským mistrovství světa, kde v boulderingu vypadl v semifinále.

„Bylo to finále hodně těžké, bojovalo se o každý chyt. Styl to byl hodně moderní, hodně koordinační, hodně dynamický. Je určitě dobré směrem k olympiádě vidět, že v něm mám velké rezervy, a vím, na čem pracovat,“ řekl.

Na top ve finále dosáhl jen Narasaki, který zdolal první tři bouldery a přidal ke zlatu z roku 2016 druhý světový titul. Další medaile se braly za tři zóny, přičemž rozhodoval počet pokusů potřebných k jejich dosažení. Stříbro získal Rakušan Jakob Schubert, třetí příčku obsadil Yannick Flohé z Německa.

Tři disciplíny v jedné. Kombinace čeká sportovní lezce na mistrovství světa i na olympiádě

Číst článek

Ženskou soutěž ovládla favorizovaná Janja Garnbretová, která jako první žena dokázala obájit světový titul v této disciplíně. Dvacetiletá Slovinka, která letos vyhrála celkové hodnocení Světového poháru v boulderingu, se ve finále jako jediná dostala na vrchol tří ze čtyř cest.

Ondra si může spravit chuť v lezení na obtížnost, které ve středu začíná kvalifikací. Semifinále a finále je na programu ve čtvrtek. Pro českou lezeckou jedničku je na tomto mistrovství světa nejdůležitější kombinace, která se uskuteční příští týden. V této disciplíně se bude totiž bojovat o místa na olympijských hrách v Tokiu.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Hačiodži (Japonsko):
Bouldering:
Muži: 1. Narasaki (Jap.) 2. Schubert (Rak.), 3. Flohé (Něm.), ...6. Ondra, v kvalifikaci 57. Stráník, 71. Konečný, 96. Kříž (všichni ČR).
Ženy: 1. Garnbretová (Slovin.), 2. Nogučiová (Jap.), 3. Coxseyová (Brit.), ...v kvalifikaci 55. Adamovská (ČR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme