Po nemoci bez medaile. Lezec Adam Ondra na Světovém poháru v Číně vypadl v semifinále

Sportovní lezec Adam Ondra se po nucené pauze kvůli nemoci nedostal na čtvrtém letošním Světovém poháru do finále boulderingu a poprvé letos neproměnil start v zisk medaile.

Tento článek je více než rok starý.

Wu-ťiang/Čína (Aktualizováno: 19:26 5. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra, patří mezi absolutní světovou špičku sportovních lezců

Adam Ondra | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

V čínském Wu-ťiangu obsadil Adam Ondra v semifinále 14. místo a přišel o vedení v průběžném pořadí seriálu. V pátečním lezení na rychlost postoupil Jan Kříž do čtvrtfinále a obsadil konečné sedmé místo.

Ondra odvrátil vyřazení a znovu zářil. ‚Větší radost než z vítězství ve Švýcarsku,‘ říká po druhém místě

Číst článek

„Čínský závod je zklamání. Jako malý úspěch se může brát, že jsem postoupil do semifinále. Zdravotní problémy, které mě provázely v posledních týdnech možná nějaký malý vliv měly, ale poslední tréninky před odletem už jsem se cítil poměrně dobře,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Adam Ondra.

Šestadvacetiletý rodák z Brna a sběratel medailí z mistrovství světa i nově přelezených cest v přírodě, zahájil sezonu vítězstvím ve švýcarském Meringenu. Pak byl druhý v Moskvě, ale po návratu onemocněl a minulý závod v jiném čínském městě Čchung-čching vynechal.

Ve Wu-Ťiangu se mu v semifinále nepovedlo ani jednou dolézt až do cíle, na takzvaný top, zapsal si jen tři zóny na tři pokusy. Postupující do dnešního finále zaznamenali dva nebo tři topy. Zlatou medaili nakonec vybojoval Japonec Tomoa Narsaki a vede před Ondrou Světový pohár.

„V Číně nemám úplně dobré výsledky. Těžko říct, čím to je. Jestli se špatně přizpůsobuji časovému posunu nebo jsou tady jiné chyty. Málokdy se mi tady daří a dneska se to potvrdilo,“ dodal.

V rámci Světového poháru v Boulderingu se uskuteční ještě dva závody. První za dva týdny v německém Mnichově, druhý o dva týdny později v USA. Pak sportovní lezci začnou soutěžit v lezení na obtížnost.

„Na Mnichov se ještě budu připravovat poctivě a bude to i na úkor lezení na obtížnost. Po Mnichově už bych se chtěl připravovat i na obtížnost a dokázat trénink zkombinovat, abych byl připraven do USA a zároveň měl odtrénovanou potřebnou vytrvalost. Ne vždycky se dá na závod přijet v top formě. Člověk tam může přijet trošku unavený, protože ví, že je to nutné k dalšímu průběhu sezony,“ vysvětlil Ondra.

Zdravotní problémy závody SP nepustí Adama Ondru a prvního muže na světě, který přelezl cestu obtížnosti 9c do přírody.

„Od začátku února jsem nebyl na skalách, což se mi nestalo asi od šesti let. Ale i přes neúspěch v Číně se to dá přežít, protože vím, že i v boulderingu se dokážu srovnávat s těmi nejlepšími. Těším se domů i na trénink a další závody, i když bych si na skalách velmi rád zalezl, tak motivace na závody je silnější,“ řekl.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme