Lezec Ondra vyhrál závod Světového poháru v Číně, v lezení na obtížnost zůstává neporažený

Adam Ondra vyhrál v čínském Sia-menu závod Světového poháru v lezení na obtížnost a zůstal v této disciplíně letos na velkých akcích neporažen. V seriálu navázal na triumfy z Chamonix a Kranje a s předstihem ovládl i celkové pořadí. K tomu v srpnu triumfoval na světovém šampionátu v japonském Hačiodži a před dvěma týdny se stal v Edinburghu poprvé v kariéře mistrem Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sia-men (Čína) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lezec Adam Ondra

Lezec Adam Ondra | Foto: Jae C. Hong | Zdroj: ČTK/AP

V Číně zvítězil před trojicí japonských soupeřů. Stejně jako Ondra dokázali vylézt až na vrchol finálové cesty ještě stříbrný Taisei Homma a bronzový Tomoa Narasaki. Ondrovo vítězství mohl ohrozit ještě jako poslední muž na trati Kai Harada, který si na poslední chyt také sáhl, ale neudržel se na něm a skončil čtvrtý.

Adam Ondra je poprvé mistrem Evropy. V Edinburghu opanoval lezení na obtížnost

Číst článek

Šestadvacetiletý Ondra má v hodnocení SP před zbývajícím závodem nedostižný náskok právě před Haradou. Seriál vyhrál potřetí v kariéře po letech 2009 a 2015. V této sezoně skončil také celkově druhý v boulderingu, v němž jej předčil jen Tomoa Narasaki.

„Tohle je sezona snů, speciálně v lezení na obtížnost,“ konstatoval Ondra v rozhovoru po závodě. Hlavní cíl této sezony má ale teprve před sebou, touží se kvalifikovat na olympijské hry v kombinaci, do níž vedle obtížnosti a boulderingu patří ještě lezení na rychlost.

Na MS se mu to nepodařilo, další šanci bude mít na konci listopadu ve Francii. „Teď pojedu domů a budu trénovat, abych se co nejlépe připravil na závod v Toulouse. To je závod, který se letos nejvíc počítá,“ dodal Ondra.

Další dva čeští reprezentanti v Sia-menu po zvládnuté kvalifikaci vypadli v semifinále a mezi nejlepších osm nepostoupili. Jakub Konečný skončil patnáctý, Martin Stráník o čtyři místa za ním.

SP ve sportovním lezení v Sia-menu (Čína):
Obtížnost:
Muži: 1. Ondra (ČR), 2. Homma, 3. T. Narasaki (oba Jap.), ...15. Konečný, 19. Stráník, 55. Kříž (všichni ČR).
Průběžné pořadí (po 5 z 6 závodů): 1. Ondra 300, 2. Harada (Jap.) 189, 3. Ginés (Šp.) 181, ...8. Stráník 138, 37. Konečný 28.

Ženy: 1. So Če-hjon (Korea), 2. Nogučiová (Jap.), 3. Kim Čen (Korea).
Průběžné pořadí (po 5 z 6 závodů): 1. So Če-hjon 480, 2. Garnbretová 298, 3. Rakovecová (obě Slovin.) 226.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme