Další medaile Adama Ondry. Na mistrovství světa získal v olympijské kombinaci stříbro

Sportovní lezec Adam Ondra získal na mistrovství světa v Innsbrucku stříbrnou medaili v kombinaci, v níž se bude za dva roky v Tokiu premiérově soutěžit na olympijských hrách. V Rakousku pětadvacetiletý brněnský rodák vybojoval druhé stříbro po lezení na obtížnost a zaokrouhlil svou sbírku cenných kovů ze světových šampionátů na deset.

Tento článek je více než rok starý.

Innsbruck Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra na mistrovství světa v Innsbrucku.

Adam Ondra na mistrovství světa v Innsbrucku. | Zdroj: Moritz Liebhaber / KVOE

Ondru v kombinaci, kterou tvoří lezení na rychlost, bouldering a obtížnost, porazil pouze domácí Jakob Schubert. Rakušan už byl minulou neděli jediným Ondrovým přemožitelem ve finále obtížnosti. Bronz získal Němec Jan Hojer, finálovou šestici uzavřelo trio lezců z Japonska v čele s vítězem boulderingu Kaiem Haradou.

Adam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

Číst článek

Ondra se do kombinace kvalifikoval na základě výsledků ze tří disciplín jako pátý a stejným výsledkem soutěž zahájil ve svém neoblíbeném lezení na rychlost. Poté však přišly jeho silné disciplíny.

V boulderingu, kde lezci zdolávají cestu v nízké výšce bez lana, vylezl na všechny čtyři vrcholy a obsadil druhé místo za Schubertem. Napravil tak svůj výkon ze sobotního semifinále v této disciplíně, v němž skončil až sedmnáctý a nečekaně neprošel do finále.

V kombinaci se po úspěšném vystoupení posunul Ondra z páté pozice na třetí a medaili podle očekávání potvrdil v lezení na obtížnost. V něm došel až těsně pod vrchol a zvítězil, čímž se posunul na celkově druhou pozici. Schubert získal doma zlato suverénně, byl jednou první a dvakrát druhý.

„Cítím jako super pocit, že i v boulderingu, který byl opět postaven stylem, který mi nesedí, tak jsem to dokázal zalézt. Vylezl jsem i ten třetí boulder, který byl totální plotna, po takových těch sklopených stupech, přesto jsem to dokázal vylézt,“ řekl Ondra po zisku medaile reportérovi Radiožurnálu.

Soutěž žen vyhrála Slovinka Janja Garnbretová, mistryně světa v boulderingu a vicemistryně v obtížnosti.    

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Innsbrucku:
Kombinace:
Muži: 1. Schubert (Rak.) 4 b., 2. Ondra (ČR) 10, 3. Hojer (Něm.) 24, 4. Harada 60, 5. Narasaki 72, 6. Fudžii (všichni Jap.) 90.
Ženy: 1. Garnbretová (Slovin.) 5, 2. Sol Sa (Korea) 12, 3. Pilzová (Rak.) 24, 4. Nogučiová 54, 5. Nonakaová (obě Jap.) 64, 6. Klinglerová (Švýc.) 75.

jam, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme