V lezení na obtížnost byly mé schopnosti a výkonnost vidět, říká po dvou stříbrech z MS Adam Ondra

Vybojoval svoji desátou medaili z mistrovství světa, ale ta se od ostatních výrazně liší. Sportovní lezec Adam Ondra se prosadil v kombinaci, která měla na šampionátu v Innsbrucku premiéru a navíc jde o novou olympijskou disciplínu. Po nepovedeném sobotním boulderingu si tak spravil chuť a z šampionátu si odváží dvě stříbrné medaile.

Rozhovor Innsbruck Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra na MS v lezení na obtížnost

Adam Ondra na MS v lezení na obtížnost | Foto: Lukáš Bíba

Gratulace ke stříbru v nové olympijské disciplíně, jaké jsou aktuální pocity?
Rozhodně jsem spokojený. Ani ne tak se svým umístěním, jako celkově. Upřímně by mi bylo jedno - a možná to někomu může připadat divné - jestli bych byl první, druhý nebo třetí. Cítím jako super pocit, že i v boulderingu, který byl opět postaven stylem, který mi nesedí, tak jsem to dokázal zalézt.

Adam Ondra ověšený senzory. Co z něj dělá nejlepšího lezce světa?

Číst článek

Vylezl jsem i ten třetí boulder, který byl totální plotna, po takových těch sklopených stupech, přesto jsem to dokázal vylézt. Poté v obtížnosti jsem to určitým způsobem vrátil Jakobovi a dokázal jsem ho tam celkem výrazně přelézt.

Jak se vám po sobotním nevydařeném boulderingu spalo?
Nespal jsem úplně dobře, ale postupně se to zlepšovalo a říkal jsem si, že mám šanci to tu v kombinaci alespoň trochu napravit, což se stalo. Takže spokojenost.

Vy jste v té druhé disciplíně – boulderingu – porazil i mistra světa Japonce Haradu. To jste byl tak dobrý nebo on tak špatný?
Sám vidíte, že bouldering je totální ruleta, hlavně když jsou takové „lehké“ bouldery. Já a Jakob jsme vylezli všechny čtyři bouldery a všichni ostatní závodníci k tomu také byli velmi blízko. Mně osobně je záhada, proč mistr světa Kai Harada nevylezl ten druhý boulder, protože mě naopak připadal možná nejlehčí.

Další medaile Adama Ondry. Na mistrovství světa získal v olympijské kombinaci stříbro

Číst článek

Je to prostě o tom, že když máte smůlu a jeden boulder vám nesedne, tak je to všechno v háji. Mně zrovna buď sedly všechny, nebo jsem je dokázal správně přečíst a dokázal jsem je poté i vylézt. Spíš než to, že bych byl lepší lezec, jsem to viděl spíš tak, že jsem měl větší štěstí. Zatímco si myslím, že v lezení na obtížnost byly mé schopnosti a výkonnost vidět lépe.

Vy nejste zastáncem toho, že bude na olympijských hrách v programu z lezeckých disciplín zrovna kombinace. Po světovém šampionátu v Innsbrucku na to svůj názor nezměníte?
Kombinace boulderingu a obtížnosti by byla logická, ale ta rychlost… Je poměrně paradoxní, že se do šestičlenného finále nedostal ani jeden rychlostní specialista.

Němec Jan Hojer vyhrál myslím s časem 7:50, což je oproti specialistům propastný rozdíl. Úplně nevidím důvod, proč by měl být poté na olympiádě ukazován výkon, který světových kvalit vůbec nedosahuje.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme