Napětí mezi Čínou a NBA pokračuje. ‚Bude nás to stát stovky milionů dolarů,‘ přiznal Silver

Komisionář NBA Adam Silver poprvé přibližně vyčíslil, jaké mohou mít napjaté vztahy s Čínou finanční dopady na nejslavnější basketbalovou soutěž světa. A nejedná se o zanedbatelnou částku. „Pravděpodobně to bude méně, ale ztráta by mohla dosáhnout až do výše 400 milionů dolarů,“ uvedl Silver na tiskové konferenci v Chicagu během víkendového Utkání hvězd.

Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komisionář NBA Adam Silver

Komisionář NBA Adam Silver | Foto: Dennis Wierzbicki | Zdroj: Reuters

Na rozdíl od ledního hokeje nebo amerického fotbalu je basketbal globální sport, velmi populární i za hranicemi Spojených států. A Čína představuje pro NBA vůbec největší zahraniční trh.

Žádný trest nepřipadá v úvahu, brání šéf NBA manažera Houstonu, který odstartoval spory s Čínou

Číst článek

„Je to citelné. Naše zápasy se v Číně nevysílají v takové míře jako v minulosti a naši partneři to vidí. Nicméně si nemyslím, že by měla být ohrožena budoucnost NBA v tomto regionu,“ citovaly Silvera zpravodajské servery The Wall Street Journal nebo ESPN.

Vášně mezi oběma stranami v říjnu rozpoutala twitterová zpráva generálního manažera Houstonu Rockets Daryla Moreyho. Ten na sociální síti podpořil protivládní demonstrace v Hongkongu, který patří pod čínskou správu. Funkcionář se později omluvil, byť se ho sám Silver veřejně zastal.

Čínská státní televize CCTV od té doby NBA nevysílá a streamovací služba Tencent nabízí jen omezený počet zápasů, přičemž Houston z nabídky úplně vyškrtla. Rockets se přitom velkou měrou zasloužili o expanzi soutěže na asijský kontinent, když v roce 2002 angažovali hvězdného čínského pivota Jao Minga.

Hlavní téma: koronavirus

Silver ujistil, že podle sledovaných dat i navzdory napětí přetrvává v Číně velký zájem o slavnou zámořskou soutěž. Situace se podle jeho názoru vrátí k normálu, na řešení krize ale i vzhledem k okolnostem netlačí. Nejen v Číně je totiž hlavním tématem posledních týdnů koronavirus.

„Je těžké nyní o čemkoliv jednat, když v zemi řeší vážné problémy se smrtícím virem, který ovlivňuje každodenní život lidí,“ dodal komisionář.

Že NBA nemá ani zdaleka zavřené dveře k čínskému trhu, potvrzuje i plánované červencové soustředění amerického „Dream Teamu“. Favorité olympijského turnaje stráví v Šanghaji týden přes přesunem do dějiště her Tokia.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme