Životní úspěch. Zápasnice Hanzlíčková na mistrovství Evropy vybojovala stříbro

Zápasnice Adéla Hanzlíčková vybojovala na mistrovství Evropy v Bukurešti stříbrnou medaili. Ve čtvrtečním finále váhové kategorie do 68 kilogramů podlehla světové šampionce Alle Čerkasovové z Ukrajiny 6:11. Český zápas slaví zisk medaile na ME po deseti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Bukurešť (Aktualizováno: 22:10 11. 4. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápasnice Adéla Hanzlíčková vybojovala na mistrovství Evropy v Bukurešti stříbrnou medaili.  Snímek je z 10. dubna ze souboje, v němž porazila německou reprezentantku Mariu Selmaierovou

Zápasnice Adéla Hanzlíčková vybojovala na mistrovství Evropy v Bukurešti stříbrnou medaili. Snímek je z 10. dubna ze souboje, v němž porazila německou reprezentantku Mariu Selmaierovou | Foto: Martin Gábor | Zdroj: ČTK/PR

„Mrzí mě, že jsem to tažení tady v Bukurešti nedotáhla až ke zlatému konci,“ litovala Hanzlíčková v tiskové zprávě českého svazu. „Na druhou stranu, i teď u mě převládá spokojenost a pocit zadostiučinění. Roky jsem dřela a poslední týdny skoro nebyla doma, protože jsem absolvovala jedno zahraniční soustředění za druhým. Ale teď si můžu říct, že se to vše vyplatilo, protože jsem se dostala do finále mistrovství Evropy a odvážím si stříbro,“ radovala se přece jen účastnice olympiády v Riu de Janeiro.

První start, první medaile. ‚Mám obrovskou radost,‘ říká Krpálek po bronzu na Grand Prix v Antalyi

Číst článek

Čtyřiadvacetiletá Hanzlíčková svedla s mistryní světa z loňského šampionátu v Budapešti statečný boj, rozhodčí ocenili vždy dvěma body tři její chvaty. Tím prvním česká volnostylařka ještě vyrovnala na 2:2, ale pak o pět let starší soupeřka získala větší náskok, který už Hanzlíčková pouze zkorigovala.

„Ukrajinka byla asi mírnou favoritkou, vždyť v loňském roce vyhrála mistrovství světa. A ano, byla silná a hodně aktivní, ale nemyslím si, že bych nějak výrazně zaostávala, což mě těší. Vlastně jsem si celé finále dost užívala a mám z něj dobrý pocit. Rozhodně je to motivace do dalšího tréninku,“ prohlásila Hanzlíčková. 

Zisk stříbra pro ni ale znamená životní úspěch a vyrovnala jím i české ženské maximum na mistrovství Evropy. Stala se navíc teprve třetí českou zápasnicí, která na velké akci vybojovala medaili. Na mistrovství světa 1994 v Sofii skončila Dana Durecová třetí v kategorii do 44 kg, o devět let později přivezla Kateřina Halová stříbro z kategorie do 72 kg na ME v Rize.

Hanzlíčková na šampionátu prohrála až ve čtvrtém duelu. Ve středu cestou do finále vyřadila Danute Domikaityteovou z Litvy, německou soupeřku Marii Selmaierovou položila na lopatky a v semifinále zdolala trojnásobnou evropskou šampionku z nižších váhových kategorií Anastasiji Grigorjevovou z Lotyšska.

První medaile v seniorkách

V té chvíli měla jistou první medaili z velké seniorské akce v kariéře, jejím maximem dosud bylo na ME páté místo z roku 2014. Medaile ale sbírala v mládežnických a juniorských kategoriích. V roce 2014 získala bronz na mistrovství Evropy juniorů, z evropských šampionátů do 23 let má tři stříbra. Ve stejné věkové kategorii si předloni přivezla bronz i z mistrovství světa.

Druhá členka ženské části českého týmu v Rumunsku Lenka Hocková Martináková ve čtvrtek v kategorii do 57 kg prohrála hned první zápas s Bulharkou Mimi Nikolovovou Hristovovou.

Česká zápasnice Adéla Hanzlíčková veze stříbro z mistrovství Evropy!🥈 V Bukurešti dosáhla svého největšího úspěchu v kariéře. Skvělé, Adélo!👏 #czechteam 🇨🇿

19:40 – 11. 04. 2019

3 47

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme