Rusové chtějí vyměnit basketbalistku Grinerovou, od USA žádají obchodníka se zbraněmi

Rusko projevilo ochotu vyměnit vězněnou americkou basketbalistku Brittney Grinerovou za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Ten si desátým rokem odpykává pětadvacetiletý trest ve Spojených státech. Rusko opakovaně usiluje o jeho návrat.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva (Aktualizováno: 17:45 18. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brittney Grinerová

Brittney Grinerová | Zdroj: Reuters

O naději na dohodu mluvil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Informuje o tom agentura Interfax. Rusko je podle něj po plánovaném rusko-americkém jednání v Káhiře o jaderných zbraních, které se má uskutečnit koncem tohoto měsíce, ochotno jednat s Washingtonem dál, a to na úrovni vyšších představitelů. 

Basketbalistka Grinerová byla v Rusku převezena do vězeňské kolonie. Právníci o ní nemají informace

Číst článek

Obhájci Grinerové ve čtvrtek oznámili, že jejich klientka je v trestanecké kolonii v Mordvinsku asi 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Úřady ji tam převezly začátkem listopadu.

Ruský soud ji v srpnu poslal na devět let do vězení za pašování drog. Ve vazbě byla od února, kdy u ní policie na na letišti v Moskvě našla náplně do elektronické cigarety s obsahem konopného oleje. Podle agentury Reuters by se mohla výměna týkat i Američana Paula Whelana vězněného v Rusku za údajnou špionáž. Ten vinu popírá.

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But:

V Turecku tento týden poprvé od začátku války na Ukrajině jednali ruští a američtí představitelé, potvrdilo ve čtvrtek ruské ministerstvo zahraničí. Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns a šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin na svém pondělním setkání v Ankaře hovořili o „citlivých“ otázkách, uvedla Moskva. 

Zároveň ale l Rjabkov dodal, že o Ukrajině, kde Rusko rozpoutalo koncem února válku, Moskva jednat nechce. „Co se týká Ukrajiny, tak s nimi (Američany) jednoduše není o čem mluvit,“ uvedl. 

Helena Berková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme