'Nebráním se, nemůžu dýchat.' Zadržený hráč amerického fotbalu protestuje proti zákroku policie

Bývalý profesionální hráč amerického fotbalu Desmond Marrow si stěžuje na postup policie ve státě Georgia. Na sociální sítě zveřejnil minutové video, které ukazuje jeho nešetrné zadržení třemi policisty. Ti se brání s tím, že zásah vyprovokovaly jeho agresivní jízda a vyhrožování.

Tento článek je více než rok starý.

Atlanta/USA Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Prosím, pomozte mi, abych byl slyšet,“ žádá u svého facebookového příspěvku Desmond Marrow. „Byl jsem nespravedlivě zadržen a vzat do vazby policií v Henry County. Byl jsem zadržen kvůli držení zbraně, přitom to byl mobilní telefon. Policisté mi vykopli zuby, klečeli mi na hlavě a škrtili mě. Měl jsem i otřes mozku,“ píše.

'Jste terorista! Máme tu ISIS!' Muž na parkovišti napadl baseballovou pálkou rodinu, protože mluvila španělsky

Číst článek

Hráč amerického fotbalu, který se objevil i na soupisce Tampy Bay Buccaneers, ke svému pohledu na věc přiložil minutové video, který zobrazuje část zákroku policie. Tři uniformovaní muži ho po nasazení pout nejprve tlačí na zadní stranu auta, následně s ním hodí o zem. Marrow je přitom celou dobu ujišťuje, že se nebrání. Když jeden z policistů na zemi znehybněného muže chytá pod krkem, Marrow sípe, že nemůže dýchat.

Video získalo velký ohlas na sociálních sítích. Jen na Marrowových profilech na facebooku a instagramu ho vidělo přes půl milionu lidí. „Myslel jsem si, že umřu, když mě škrtili, byl jsem si tím jistý,“ píše sportovec, který si po konci profesionální kariéry otevřel tělocvičnu.

Policie: Nespolupracoval, vzpouzel se

Policie na celou akci nahlíží jinak a zásah obhajuje. Strážci pořádku podle hlášení byli zavoláni k incidentu na začátku loňského prosince poté, co se Marrow choval agresivně na silnici. Jiný řidič po něm měl hodit kelímek od kávy, načež ho sportovec začal honit.

Policista David Rose ve svém hlášení píše, že byl povolán kvůli agresivnímu řidiči. Marrow byl prý evidentně rozčílený policistům vulgárně nadával. Když se ho zeptali, jestli má zbraň, odpověděl, že ne.

Policisté skutečně žádnou nenašli, přesto se rozhodli sportovce zadržet, ten nejprve odmítl dát ruce za záda, přesvědčil ho až namířený taser. I po spoutání prý odmítal spolupracovat, což mělo policisty donutit k zákroku, který je vidět na videu. Ruce na krk prý David Rose zadrženému položil, protože „se vzpouzel a chtěl policisty hlavou napadnout.“

Policisté jsou kvůli zákroku, který se lidem na sociálních sítích zdá nepřiměřený, pod velkou kritikou. Marrowovi fanoušci upozorňují hlavně na to, že černocha Marrowa takto zadrželi tři bílí policisté. Odkazují na hnutí Black Lives Matter, které upozorňuje na případy policejního násilí vůči lidem černé pleti.

Policejní stanice v Henry County vydala prohlášení, že rozhodně nebere použití násilí na lehkou váhu a ohledně zásahu probíhá interní vyšetřování. Řízení s Marrowem kvůli agresivnímu řízení pokračuje, ale zasahující policista, zřejmě David Rose, byl dočasně přeřazen na administrativní činnost.  

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme