Povolte mi marihuanu, žádá hráč amerického fotbalu. Zakázaná látka mu pomáhá od bolesti

Hráč amerického fotbalu Mike James žádá vedení NFL, aby mohl pro terapeutické účely užívat marihuanu. Argumentuje tím, že mu droga pomáhá od chronických bolestí po operaci. Vedení soutěže první žádost zamítlo, další jednání zatím nekomentuje.

Tampa/Florida, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký fotbal

Americký fotbal, ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

27letý running back Mike James věří, že se stane prvním hráčem amerického fotbalu, který bude moct na tzv. terapeutickou výjimku užívat marihuanu, která mu podle jeho slov ulevuje od chronické bolesti.

Klečení při hymně zakázáno. Za protesty budou kluby NFL dostávat pokuty

Číst článek

„Předložení žádosti bylo velkým rizikem, možná jsem obětoval kariéru. Ale už není cesty zpět, můžu něco změnit a možná pomoci i dalším hráčům,“ říká pro BBC hráč, který je momentálně bez angažmá v NFL.

Jeho vrcholová kariéra začala před pěti lety, kdy si ho v šestém kole draftu vybralo vedení Tampy Bay Buccanneers, ale hned při své první sezoně musel na operaci. Následovaly chronické bolesti a závislost na lécích, které podle studie univerzity ve Washingtonu užívala během své kariéry více než polovina hráčů.

Aby se zbavil závislosti, doporučila mu manželka marihuanu, která je ve státě Florida povolená pro lékařské účely. James ji začal užívat místo prášků a přínos prý cítil téměř okamžitě. „Nemohl jsem tomu věřit. Když teď marihuanu vysadím, trápím se s váhou, mám bolesti, křeče a nejsem schopen trénovat,“ vysvětluje.

Jenže marihuana je na seznamu zakázaných látek NFL a James byl během posledních sezon dvakrát pozitivně testován.

'Politicky radioaktivní' téma

„Mike by neměl užívat léky proti bolesti, protože má dlouhou historii osobních závislostí a problémy byly i v rodině. Takže naší pozicí je, aby mohl proti chronické bolesti užívat marihuanu,“ vysvětluje Jonesova lékařka Sue Sisleyová.

První žádost vedení NFL letos v květnu zamítlo, protože fotbalista neměl dostatečně prokázat, že bolestmi trpí, ale jednání podle lékařky a hráčova právníka pokračují. Sám fotbalista říká, že ho podporují i další hráči.

„Tři nebo čtyři mě okamžitě podpořili. Mám pokračovat v tom, co dělám, protože to potřebují i další,“ tvrdí Jones. Odstranění marihuany ze seznamu zakázaných látek je ale podle lékařky Sisleyové „politicky radioaktivní.“ Lize by mohla hrozit ztráta sponzorů či poškození pověsti.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme