Sedmdesát procent výkonu je na koni a třicet procent na jezdci, popisuje parkur Anna Kellnerová

Českou parkurovou jezdkyni Annu Kellnerovou čeká po účasti na olympijských hrách v Tokiu další velká výzva. Od čtvrtka do neděle bude totiž v pražské O2 Areně závodit na prestižní akci Global Champions Prague Playoffs. V rozhovoru pro Radiožurnál Sport mluvila například o tom, jak důležitý je pro konečný výsledek výkon samotného koně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Kellnerová s koněm Catch Me If You Can

Anna Kellnerová s koněm Catch Me If You Can | Zdroj: Profimedia

„Sedmdesát procent výkonu je na koni a třicet procent na jezdci. A co si myslím, že je také hezké říct, je, že kůň bez jezdce je pořád koněm, ale jezdec bez koně už není jezdcem, a proto určitě mají převahu i v té fyzické stránce, protože díky nim jsme schopni skákat přes překážky,“ řekla Kellnerová Radiožurnálu Sport.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou parkurovou jezdkyni Annu Kellnerovou čeká po účasti na olympijských hrách v Tokiu další velká výzva. Více si poslechněte v reportáži Miroslava Lence

Důležitou částí sportovního úspěchu je podle Kellnerové ideální výběr koně. Správná volba je především otázkou zkušenosti, intuice a v neposlední řadě štěstí.

„Je to hrozně těžké, protože se koně kupují a nemůže to být několikahodinová domluva mezi jezdcem a koněm. U nás je to opravdu tak, že si ho přijedeme jednou vyzkoušet, podíváme se zpětně na jeho výsledky, na videa, která má z různých závodů a snažíme se porovnat, jestli je to typ koně, který by nám mohl sedět. Ale samozřejmě se může stát, že i když v průběhu té hodiny to sedne skvěle, řekneme si, že bychom se mohli vzájemně doplňovat, tak pak doma to může začít skřípat, musíme na tom pracovat a trvá to mnohem déle, než se sehrajeme,“ vysvětlila.

Parkurový jezdec Zvára: Nestačí mít olympijského koně. Musí mu vyjít věk i zdraví, aby vydržel zátěž

Číst článek

Závodníci tráví v sedle soutěžních koní obrovské množství času. V rozhodujících chvílích soutěže je pak důležitá spolupráce a správné napojení jezdce na koně a naopak. Podle Anny Kellnerové si ale stejně jako u lidí může i člověk a kůň začít lézt obyčejně na nervy.

„Musím se přiznat, že jsem to za celou dobu, co jezdím, zažila jenom s jedním koněm a to bylo s Catch Me If You Can, protože pocházela z jiného systému a potřebovala ode mě úplně jiný způsob ježdění, než jsem byla zvyklá. Pro mě bylo strašně těžké ji pochopit a nabídnout jí to, protože jsem se opravdu některé věci i způsob jízdy učila nanovo. Měly jsme pak ponorkovou, protože mně to nešlo, ona byla naštvaná, že mi to nejde. A bylo strašně krásné, že mně v ten moment řekla moje ošetřovatelka koní Katka Krpelová, ať jedu na dovolenou. Tím jsme se obě úplně vyčistily. Vrátila jsem se a začalo to fungovat,“ říká česká reprezentantka v parkuru Anna Kellnerová.

Celý rozhovor s Annou Kellnerovou si můžete pustit na webu Radiožurnálu Sport.

Miroslav Lenc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme