Další medaile z paralympiády pro českou výpravu, ve vrhu koulí získala bronz atletka Luxová

Atletka Anna Luxová vybojovala na paralymiádě bronz ve vrhu koulí. Česká výprava v Tokiu získala už sedmou medaili, čímž vyrovnala bilanci z předchozích her v Riu de Janeiru.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio (Aktualizováno: 10:28 2. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Luxová

Anna Luxová | Foto: Zdeňka Trachtová | Zdroj: Český rozhlas

Luxová, která v Japonsku neuspěla v rozbězích na 100 metrů, ve finále soutěže koulařek kategorie F35 zaznamenala výkon 8,60 metru. Třetí místo udržela o jediný centimetr před Dilafruzchon Achmatchonovovou z Uzbekistánu.

„Ještě mi to vůbec nedochází, ale je to samozřejmě hezký. Je to moje třetí paralympiáda, první medaile a myslím, že jsem nejmladší medailista tady. Kdo by neměl radost. Doufala jsem, že tady bude teplejší počasí. Trochu jsem se bála, protože ten kruh byl mokrej a kluzkej, pršelo hodně, ale dobře to dopadlo,“ podělila se o své bezprostřední pocity s Radiožurnálem Luxová.

Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka s dětskou mozkovou obrnou nestačila pouze na stříbrnou Marivanu Oliveirovou z Brazílie (9,15 m) a Mariju Pomazanovou z Ukrajiny, která si zlato zajistila výkonem 12,24 metru.

Česká výprava díky Luxové získal v Tokiu třetí bronzovou medaili. Na kontě má také dvě stříbra a dvě zlata, o která se postarali lukostřelec David Drahonínský a Adam Peška, jenž vyhrál turnaj v boccii.

Češi sedmi medailemi vyrovnali výsledek z předchozích her v Riu de Janeiru v roce 2016. Jejich maximem je 43 cenných kovů z olympiády v Sydney v roce 2000.

ztr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme