Legendární dráhový cyklista Tkáč je po smrti, olympijskému vítězi a mistrovi světa bylo 71 let

V 71 letech zemřel nejúspěšnější dráhový cyklista československé historie Anton Tkáč, olympijský vítěz z Montrealu z roku 1976 a dvojnásobný mistr světa ve sprintu. O jeho čtvrtečním úmrtí informoval Slovenský olympijský výbor na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava (Aktualizováno: 20:12 22. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anton Tkáč (uprostřed) v dresu ČSSR na na nejvyšším stupni vítězů na olympiádě v Montrealu v roce 1976

Anton Tkáč (uprostřed) v dresu ČSSR na na nejvyšším stupni vítězů na olympiádě v Montrealu v roce 1976 | Foto: Jiří Kruliš | Zdroj: ČTK

Tkáč startoval na olympijských hrách také v roce 1972 v Mnichově a v roce 1980 v Moskvě, kde skončil čtvrtý. Světovým šampionem se stal v letech 1974 a 1978. Na mistrovství světa získal ještě bronz v závodě na kilometr s pevným startem v roce 1970.

Ti mladí mě strašně baví, říká bývalý cyklista Raboň o závodnících na Tour. Vzpomínal i na Cavendishe

Číst článek

Dvakrát vyhrál československou anketu Sportovec roku, a to v letech 1976 a 1978. V anketě o slovenského sportovce 20. století skončil druhý za krasobruslařem Ondrejem Nepelou.

Tkáčova první olympijská zkušenost byla hořká. Před hrami v Mnichově patřil k favoritům závodu na kilometr s pevným startem, ale při tréninku v Brně upadl a bolestivě si poranil kyčel. I když sotva chodil, musel navzdory zdravotním potížím na příkaz funkcionářů na olympiádě startovat a skončil třináctý.

Za neúspěch byl potrestán vyřazením z reprezentace, což temperamentního jezdce naštvalo natolik, že přestal trénovat. K přípravě se vrátil až po několika měsících pod dojmem triumfu svého kamaráda ze Slovanu Bratislava Nepely na krasobruslařském MS v Bratislavě.

Úspěchy ve sprintu

Po návratu přešel na sprint, v němž dosáhl největších úspěchů. Nejslavnější Tkáčovy chvíle nastaly na olympijských hrách v Montrealu, kde jako nenasazený přešel přes všechny soupeře až do finále. V něm si svěřenec trenéra Jaromíra Žáka po třech strhujících jízdách poradil i s Francouzem Danielem Morelonem, největším favoritem a svým dávným vzorem.

V královské disciplíně na dráze poprvé triumfoval o dva roky dříve na světovém šampionátu rovněž v Montrealu, ačkoli závodil na sériovém kole značky Favorit. Teprve poté dostal z popudu tehdejšího předsedy vlády Lubomíra Štrougala čtyři špičkové italské stroje na míru.

Druhý duhový trikot získal Tkáč v roce 1978 v Mnichově, i když chtěl před MS ukončit kariéru a půl roku pořádně netrénoval. Rozloučil se čtvrtým místem na OH 1980 v Moskvě.

Rodiče měli strach

Po konci kariéry začal trénovat reprezentaci. Později byl poradcem na ministerstvu obrany, působil ve Slovenském olympijském výboru a deset let vedl národní cyklistický svaz. Kromě toho podnikal.

Legendární cyklista paradoxně nikdy neměl vlastní kolo. „Rodiče mi ze strachu žádné nekoupili, protože jsem byl velice temperamentní. Další jsem už dostával od klubu nebo státu,“ vzpomínal v minulosti rodák z Lozorna nedaleko Bratislavy. O jeho úspěšném sportovním osudu kdysi rozhodl náborový závod, který vyhrál na vypůjčeném kole.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme