‚Forma nebyla taková, jaká má být.‘ Maslák končí na halovém mistrovství světa v rozběhu, Šorm postoupil

Trojnásobný mistr světa na 400 metrů Pavel Maslák nepostoupil na halovém světovém šampionátu v Bělehradě do semifinále. Ve svém rozběhu obsadil čtvrtou příčku, přičemž přímo postupovali jen dva závodníci. Česká atletika bude mít v podvečerním semifinále zastoupení díky aktuální tuzemské jedničce Patriku Šormovi, jenž svůj rozběh vyhrál. V ženském závodě by měla semifinále běžet Lada Vondrová.

Bělehrad (Aktualizováno: 12:03 18. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Maslák

Pavel Maslák | Zdroj: Profimedia

Maslák sice obhajoval titul z Birminghamu, ale vzhledem k aktuální výkonnosti zdaleka neměl takové ambice.

Čtvrtkař Maslák měl k postupu do semifinále daleko, českého atleta v Tokiu trápily střevní potíže

Číst článek

„Třetí dráha není ideální, ale ani tragédie,“ komentoval Maslák svou startovní pozici po závodě do kamer ČT Sport. 

Spokojený by byl s postupem do semifinále, ale i k tomu měl daleko. V první fázi porazil jen jednoho z přímých soupeřů a zaostal o více než šest desetin za svým sezonním maximem. Obsadil osmnáctou příčku, od semifinálové dvanáctky ho dělila více než půlsekunda.

Asi nebyla ta forma taková, jaká má být. Dal jsem do toho všechno, prostě to tam nebylo. V závěru docházely síly, ale ne tolik, kolik jsem očekával,“ dodal zklamaný halový šampion.

Suverénní Šorm

Naopak republikový šampion Šorm si počínal suverénně. Seběhl k mantinelu jako první, což bylo zásadní.

„To je vždycky nejdůležitější a to se mi povedlo,“ pochvaloval si. Vedoucí pozici udržel. „Vítězství vždycky potěší a je to důležité do semifinále, kde se může stát cokoliv,“ doplnil český reprezentant.

Celkově ho čas 46,49 zařadil na šesté místo o dvě tisíciny za pátého Španěla Bruna Hortelana-Roiga. Nejlepší výkon předvedl Belgičan Julien Watrin (45,88).

Kontroverze v ženském rozběhu

Kontroverzní rozběh absolvovala Vondrová. Při seběhu měla kolizi s Britkou Jessie Knightovou, která pak vyšlápla dovnitř mimo dráhu, a musela se znovu rozbíhat.

„Já jsem se před ni chtěla natlačit, myslela jsem, že mě pustí, ale zůstala stát a pak už to bylo k ničemu,“ popsala dvaadvacetiletá Češka kritický moment.

Vondrová postoupila na čtyřstovce do semifinále, zaběhla svůj osobní rekord

Číst článek

Ve finiši na Knightovou útočila, ale stejně jako na loňském halovém mistrovství Evropy o setinu prohrála souboj o přímý postup. „Myslela jsem, že tam jsem, ale zase ta setina,“ dodala smutně ve chvíli, kdy byla vyřazena. Čas 52,94 na semifinále nestačil, ale pak přišla diskvalifikace britské běžkyně a postup. Dá se ale očekávat protest britské výpravy.

S jistotou je vyřazena druhá česká čtvrtkařka Tereza Petržilková. Výkon 53,05 byl její druhou nejlepší halovou čtvrtou v životě, ale za osobním rekordem z národního šampionátu o 41 setin zaostala a zařadila se na 20. místo. Nejrychlejší v jejím běhu i absolutně byla nizozemská spolufavoritka Femke Bolová (51,48).

V obtížném klíči osmistovky, kdy ze čtyř rozběhů postupovali vždy jen dva nejrychlejší přímo do finále, se neprosadil Filip Šnejdr. V prvním běhu skončil čtvrtý za 1:49,29 a obsadil šestnáctou příčku.

V závodě na 60 metrů se představila osmnáctiletá Eva Kubíčková. Dobře trefila start, ale pak se propadala a v posledním rozběhu obsadila sedmou příčku.

Časem 7,38 zaostala o osm setin za svým juniorským českým rekordem, kterým se z národního šampionátu do Bělehradu kvalifikovala. Celkově byla klasifikovaná na 36. místě. Nejrychlejší čas rozběhů 7,03 sekundy předvedla Američanka Mikiah Briscová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme