Oštěpař Vadlejch poprvé v kariéře překonal 90 metrů, na úvod Diamantové ligy obsadil druhé místo

Oštěpař Jakub Vadlejch zahájil sezonu druhým místem na úvodním mítinku Diamantové ligy v Dauhá, kde jako druhý Čech v historii překonal hranici 90 metrů. Stříbrný olympijský medailista z Tokia si během soutěže dvakrát zlepšil osobní rekord až na 90,88 metru.

Dauhá (Aktualizováno: 20:31 13. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český oštěpař Jakub Vadlejch

Český oštěpař Jakub Vadlejch | Foto: Jean-Christophe Bott | Zdroj: AP/ČTK

Vadlejch nestačil jen na úřadujícího mistra světa právě z Dauhá Andersona Peterse z Grenady, který si ve strhujícím souboji zajistil vítězství v poslední sérii hodem dlouhým 93,07 metru.

Čtyřiadvacetiletý atlet překonal své osobní maximum o téměř šest metrů a zařadil se na páté místo historických tabulek, které vede Jan Železný. Jeho světový rekord z roku 1996 má hodnotu 98,48 metru.

Druhý český oštěpař v Dauhá Vítězslav Veselý skončil šestý výkonem 76,92. Držitel bronzu z Tokia měl jen dva platné pokusy.

Vadlejch vstoupil do soutěže výkonem 84,63 a po úvodní sérii byl druhý za Petersem, který začal osobním rekordem 88,96.

Vadlejchova devadesátka. ‚Takovou metu jsem si přál od útlých let,‘ radoval se po osobním rekordu

Číst článek

Po dvou neplatných pokusech šel jednatřicetiletý český reprezentant do čela díky hodu do vzdálenosti 89,87, kterým o 14 posunul své maximum z mistrovství světa v Londýně v roce 2017, kde vybojoval stříbrnou medaili.

Pátým pokusem se Peters dostal jako první přes hranici extratřídy (90,19), ale Vadlejch vzápětí znovu zaútočil a přehodil ho.

V superfinále pro trojici nejlepších svěřenec Jana Železného z pražské Dukly předvedl výkon 85,50, zatímco jeho grenadský oštěpař se zaskvěl velehodem za 93 metrů.

„Jsem tu podruhé a miluju to tady,“ řekl Peters, který v roce 2019 senzačně ovládl světový šampionátu v Dauhá, na němž byl Vadlejch pátý. Třetí místo obsadil Němec Julian Weber, který hodil 86,09.

Řadu výkonů v Dauhá ovlivnil silný vítr, kvůli kterému byla dokonce zrušena soutěž tyčkařů se světovým rekordmanem Švédem Armandem Duplantisem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme